Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Ferhat: 'Die vluchtelingen wachten, al weten ze niet waarop'

Ferhat: 'Die vluchtelingen wachten, al weten ze niet waarop'

Ferhat Yildirim (26) – alias Braboturk – helpt Syrische vluchtelingen in de regio, in het Zuidoosten van Turkije. ‘Er is daar niemand die iets voor hen doet, daarom moeten wij het doen.’ 

| Annemarie van Ulden

In onze nieuwe serie Op de Vlucht besteden we aandacht aan mooie, persoonlijke verhalen over vluchtelingen. LINDAnieuws sprak met Ferhat. We schreven al eerder over zijn inzamelactie en zijn benieuwd hoe het verloopt.

Het Brabofonds
Ferhat heeft de akte van zijn stichting officieel ontvangen: het Brabofonds – we are all human. Ja het is officieel nu, spannend, zegt hij. Deze stichting heeft hij opgericht om de hulp en verwerking van giften – geld en spullen – in goede banen te leiden. Inmiddels heeft Ferhat ruim drieduizend euro en bergen kleding opgehaald. Onlangs deed hij een oproep op Facebook, op zoek naar een container of vrachtwagen voor het verschepen van de spullen. Meerdere mensen met een container of vrachtwagen hebben zich al bij me gemeld, dus dat komt goed, zegt hij. De Brabander hoopt binnen een maand voor de derde keer richting het vluchtelingenkamp in Suruç te gaan, in het Zuidoosten van Turkije.

‘Ik voelde hun pijn’
Zelf werd hij ook geboren als vluchteling, althans zijn ouders waren op de vlucht. Mijn tweelingbroer en ik zijn geboren in een cel, bij de Duitse vreemdelingenpolitie, zegt Ferhat. Maar dat is niet de reden dat hij deze hulpactie heeft opgezet. Na een bezoek eerder dit jaar aan mijn familie in Gaziantep, een uur rijden van Suruç, reed ik langs het kamp en ben ik uitgestaptIk voelde de pijn van die vluchtelingen en besloot te gaan helpen. We zijn allemaal mensen, ongeacht waar je vandaan komt, we hebben allemaal een hart en moeten er voor elkaar zijn, zegt Ferhat. Ik voel me geroepen iets voor de mensen te doen, omdat ik daar de weg weet. En ik ga door, zodat ze daar uiteindelijk iets kunnen opbouwen, zegt hij. Want de mensen die daar nu zitten – zo’n vijfhonderd gevluchte Syriërs – gaan volgens Ferhat nergens meer heen. Ze gaan niet terug en kunnen ook niet verder.

‘Winterjassen zijn nu het allerbelangrijkst’
Schrijnend vindt Ferhat het doelloze leven van iedereen in het vluchtelingenkamp. Ze hebben niets, maar dan ook niets te doen. Ze wachten, al weten ze niet goed waarop, zegt hij. Sommigen op broers, vaders of zoons die tegen IS-strijders vechten om hun stad Kobani terug te winnen. Het uiteindelijke doel van Ferhat is ervoor te zorgen dat de Syriërs hun leven kunnen opbouwen in Suruç. Het allerbelangrijkst is nu warme kleding, zoals winterjassen, handschoenen, dekens en kussens. Het wordt daar namelijk ongelooflijk koud. In de winter zie je de tenten waarschijnlijk nauwelijks meer, zoveel sneeuw valt er in dat gebied. Daarna wil Ferhat zo snel mogelijk aan de slag met scholing voor de kinderen, werk voor hun ouders en het bouwen van huizen. Volg zijn ontwikkelingen via Facebook.

ferhat2

NIEUWS | INTERVIEW | MEEPRATEN | VLUCHTELINGEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Ferhat Yildirim

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Lisa van DuykerenLisa van Duykeren

Hallo Ferhat,Wat een mooie initiatief! Ik ben zelf ook een inzamelingsactie begonnen in Krommenie. Ik heb ook het gevoel dat ik iets moet doen en iets kan betekenen voor mijn mede mens! Wat gaaf dat je zelf een plek hebt om naartoe te gaan met transport, dat heb ik dan weer niet, maar mijn spullen gaan een deel naar twee opvangcentra in Nederland en de rest gaat met een stichting mee in een vrachtwagen naar Griekenland! Ik hoop dat jij ook nog veel mensen kunt helpen en het leven voor hen iets makkelijker kan maken!Succes groetjes Lisa van Duykeren

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser