Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

borstkanker

Danielle (39) liet preventief haar eierstokken, eileiders en borstweefsel verwijderen

Danielle (39) liet preventief haar eierstokken, eileiders en borstweefsel verwijderen

Danielle Schuman (39, foto) is drager van het BRCA 2-gen en heeft daardoor een verhoogde kans op borstkanker. Ze liet preventief haar eierstokken, eileiders en borsten verwijderen.

| Tim van Rodijnen

Haar vader Robert had het gen ook, hij overleed in januari 2015 aan de gevolgen van borstkanker, vertelt Danielle als we haar bellen.

Brief op de mat

In 2011 viel er bij Danielle een brief uit Californië, waar haar vader woonde, op de mat. “In de brief stond dat er bloed bij hem was afgenomen en dat hij drager was van een BRCA 2-genmutatie”, vertelt ze. Het BRCA 2-gen zorgt bij mannen voor een verhoogde kans op borstkanker. Bij vrouwen zorgt het voor een hoge kans op borstkanker én eierstokkanker. “Mijn broer en ik hebben ons toen allebei laten testen, of we ook drager van de genmutatie zijn. Dat was voor mij minder goed nieuws dan voor hem. Ik had het gen, hij gelukkig niet.”

Overleden

Danielle’s vader werd in 2013 schoon verklaard. “Maar in november 2014 kreeg hij weer slecht nieuws te verwerken: de kanker was terug. Mijn broer en ik zijn hem toen op gaan zoeken”, vertelt Danielle. In januari 2015 vloog ze weer terug naar Nederland. “Ik had daar een gezin waar ik voor moest zorgen. Vlak nadat ik in Nederland landde, belde mijn broer me. Mijn vader was op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van borstkanker.”

Meer bewustzijn creëren

“Veel mensen weten niet dat borstkanker bij mannen bestaat“, aldus Danielle. “In alle folders gaat het vooral over borstkanker bij vrouwen, omdat die percentages veel hoger zijn.” En daarom moet er meer bewustzijn gecreëerd worden, vindt ze. “Zie het niet als taboe, omdat er toevallig minder over gepraat wordt. Als je iets voelt: ga naar de huisarts. En vraag bij twijfel altijd een second opinion aan.”

Preventief verwijderd

De kans op borst- en eierstokkanker was voor Danielle zelf zó hoog, dat het haar ontzettend veel kopzorgen opleverde. “Daarom heb ik in november vorig jaar mijn eierstokken en eileiders preventief laten weghalen. Daardoor ben ik nu al in de overgang, veel vroeger dan normaal dus. Maar dat is onder controle te houden door behandelingen. In mei dit jaar heb ik mijn borstweefsel preventief laten verwijderen en laten vervangen door protheses.” De kans op kanker is bij Danielle nu fors geslonken. “Nu is de kans minder dan drie procent. Dat scheelt een hoop. Ik ben nu veel rustiger in mijn hoofd.”

Frisse start

Het gaat nu dus ook beter met Danielle. “Ik relativeer veel sneller tegenwoordig”, vertelt ze. Voor haar operaties was ze tandartsassistente. Nu zit ze nog in de ziektewet om te herstellen, maar binnenkomt komt daar verandering in. Ze wil een eigen bedrijf beginnen. En genieten van haar zoontje Frans (9). Hem heeft ze nog niet laten testen op het erfelijke gen. “Dat kan eventueel als hij achttien is en zelf die keuze maakt.”

 

Lees ook
Serena Williams zingt topless in de strijd tegen borstkanker

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | INTERVIEW | BORSTKANKER | JIJ VERTELT | BORSTKANKERMAAND

Bron: LINDAnieuws | Foto: Privéarchief Danielle Schuman

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer borstkanker

Lees dit ook even

Please update your browser