Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Linda's (46) ouders hebben kanker: 'Door gekkigheid houden we elkaar op de been'

Linda's (46) ouders hebben kanker: 'Door gekkigheid houden we elkaar op de been'

Het is borstkankermaand en daar is ieder op zijn eigen manier mee bezig. Ook Linda Hink (foto, rechts). Haar beide ouders hebben kanker.

| Yara Mureau

Linda’s moeder (72) werd geopereerd aan borstkanker, maar in diezelfde week kregen ze te horen dat de blaaskanker bij haar vader (77) terug was.

Borstkanker

Het was 2 januari van dit jaar, toen Linda te horen kreeg dat haar moeder borstkanker had. “Mijn moeder had een tijdje een plek onder haar oksel. Ze dacht dat het kwam door haar breinaald, die in dezelfde omgeving zat,” vertelt ze als we haar bellen. Maar dat was het niet, en zelfs toen de arts zei dat ze naar het ziekenhuis moest, deed haar moeder dat niet. “Ze dacht gewoon dat het een vetbult was.” Linda haalde haar moeder over om toch te gaan. “Bij die mammografie was het meteen duidelijk dat het foute boel was. Meteen patsboem, borstkanker. In de ergste vorm.”

Operatie

Haar moeder heeft af en toe nog steeds spijt dat ze naar de huisarts is gegaan. “Ze vindt het gezeur en gedoe. Maar ik ben blij dat ze wel is gegaan.” Twee weken geleden is haar moeder geopereerd. “De operatie ging goed, maar vorige week kreeg ze complicaties en is haar wond open gesprongen. Als haar wond dicht is, moet ze vijf weken lang elke dag bestraald worden.”

Nóg een complicatie

Dat de operatie goed ging, is fijn, maar er kwam nog een complicatie bij. “Mijn vader had al drie jaar blaaskanker, maar dat was op het moment van mama over. Maar in die week van mama’s operatie, hoorde we dat de kanker bij hem terug was. Een totale shock, want dat zagen we echt niet aankomen.”

Lees ook
Fien (Qmusic) over ruim vijf jaar ‘schoon’ zijn: ‘Kanker heeft dagelijks invloed op mijn leven’

Grapjes

In één dag hebben allebei je ouders ineens kanker. “Dat is heel heftig ja, maar sommige mensen denken dat we nuchter zijn. Voor mij betekent ‘nuchter zijn’ goed over dingen kunnen praten. Maar voor anderen lijkt het alsof we denken: ach, het is maar kanker. Dat is dus niet zo.” Hoe gaan jullie er dan mee om? “We praten, maken grapjes, maar dat is onze manier en een soort overlevingsdrang. Mijn vader zegt wel eens: ‘Wat zijn we toch een stelletje kankerlijers’. Zo zijn wij, en dat doen we met de hele familie en ook mijn dochter (foto, links, 22) en zoon (19) erbij. En daardoor is het voor ons juíst te dragen allemaal.”

Blijft lastig

Linda’s ouders zijn al bijna vijftig jaar samen, en slepen elkaar er doorheen. Toch vindt ze het lastig om haar ouders zo te zien. “Tussen de oren blijf je jong, maar je lichaam takelt af. Dat gebeurt letterlijk bij ze, en dat vind ik het ergst. Mijn vader wil nog zo veel doen, maar zijn lichaam werkt niet meer mee.” Voor zijn dochter is dat misschien nog erger dan de ziekte zelf. “Normaal gingen ze samen toeren en een broodje eten, dat kan niet meer.”

Toekomst

Haar vader is vanochtend geopereerd. “Om twaalf uur werden we gebeld dat de operatie goed ging en hij alweer aan z’n kopje koffie zat.” Hoe ze de toekomst voor zich ziet? “Of het goedkomt weet je nooit, maar we gaan er wel vanuit. Mocht het tóch anders lopen, zijn we er klaar voor. Ook daar praten we over. Het maakt niet uit wat het wordt, het is allemaal besproken, maar we blijven positief.”

Borstkankermaand is van start gegaan, waarin aandacht wordt gevraagd voor de ziekte die één op de zeven vrouwen treft. We delen zeven feiten die je nog niet over de ziekte wist.

Lees ook
Borstkankermaand van start: 7 dingen die je (misschien) nog niet wist over de ziekte

VIDEO'S | NIEUWS | INTERVIEW | JIJ VERTELT

Bron: LINDAnieuws | Foto: Linda Hink

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser