Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

blendle tipt

Zo slecht kunnen vitaminepillen zijn voor je gezondheid

Zo slecht kunnen vitaminepillen zijn voor je gezondheid

Veel mensen doen het: iedere dag een handjevol vitaminepillen achteroverslaan. Dat is niet zo’n goed idee, zeggen wetenschappers.

| Bram Steijns

Vandaag tipt Blendle uit EOS Wetenschap.

Lees ook
Hoogleraar diabetologie: periodiek honger lijden is goed voor ons lichaam

Gevaarlijke vitamines
We krijgen het van kinds af aan al aangeleerd: vitamines zijn goed voor ons lichaam. En dat is ook zo, als je ze via voeding binnenkrijgt tenminste. Vitaminesupplementen kun je volgens wetenschappers beter links laten liggen. “Studie na studie laat zien dat de meeste vitaminepillen niet werken om verkoudheid of ziektes te voorkomen. In sommige gevallen zijn hoge doses vitaminen zelfs gevaarlijk: ze kunnen het risico op hart- en vaatziekten en kanker vergroten.”

Acht meloenen
Zo’n hoge dosis is snel bereikt. Bij een rondgang langs verschillende drogisten komt journalist Mariska van Sprundel erachter dat de supplementen voor vitamine C een wel heel hoge dosis hebben. Terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op 70 milligram ligt, bevatten sommige pillen wel 1000 milligram vitamine C. “Dat is evenveel als in acht meloenen.”

Uitplassen
Dan denk je misschien: die overbodige vitaminen plas ik gewoon weer uit. Nou, dat is dus een fabeltje. “Het lichaam weet dat het vitaminen hard nodig heeft en springt er daarom zuinig mee om. Via de nieren komt een deel weer terug in het bloed.” En met een teveel aan vitamine C bijvoorbeeld, loop je zo het risico op nierstenen. Volgens de wetenschappers is het veel beter om je vitaminen door voedsel binnen te krijgen. “Neem in plaats van vitamine C een sinaasappel of ander fruit. Daar zitten ook nog vezels en andere voedingsstoffen in.”

Lees het hele stuk via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | GEZOND | BLENDLE TIPT

Bron: EOS Wetenschap | Foto: Pixabay

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Lees dit ook even

Please update your browser