blendle tipt

Wetenschapper Nora Volkow weet het na jaren onderzoek zeker: 'Verslaving is een hersenziekte'

Wetenschapper Nora Volkow weet het na jaren onderzoek zeker: 'Verslaving is een hersenziekte'

Wetenschapper Nora Volkow wil iedereen afhelpen van het idee dat verslaving een teken is van morele zwakte en laten zien dat het een hersenziekte is.

| Gaby Boterkooper

Vandaag tipt Blendle dit artikel uit Het Parool.

Lees ook
Ook verslavingszorg doet aangifte tegen tabaksindustrie

Verslaving is een ziekte
Een drank- of drugsverslaving? Dat heeft alles te maken met een gebrek aan wilskracht, toch? Neurowetenschapper Nora Volkow bestudeerde de hersenen van drugsverslaafden, en stelt dat verslaving een hersenziekte is. Nu probeert ze er alles aan te doen om het stigma rond verslaving weg te nemen en de maatschappij te wijzen op haar onderzoek. “Twee jaar geleden, toen Barack Obama nog president van de VS was, stond hij tijdens een vergadering die ik bijwoonde op en zei: ‘Verslaving is een ziekte.’ Dat dit uit de mond van een Amerikaanse president kwam, was voor mij een mijlpaal. Het criminaliseren van verslaving is namelijk geen oplossing, maar maakt de problemen alleen maar groter. Ik had nooit gedacht dat we dit punt zouden bereiken.”

Zwaktebod
Volgens Volkow denken mensen onterecht dat ze controle hebben over hun eigen acties en projecteren dat ook op anderen. ‘Men denkt: als ík de drank kan laten staan, waarom kan iemand anders dat dan niet? Dat is oneerlijk: alsof een marathonloper iemand anders lui vindt omdat hij niet dezelfde hoeveelheid kilometers kan lopen. Ze zien het als een zwaktebod en vergeten daarbij dat er een grote variabiliteit is tussen de hersenen en de lichamen van mensen.’

Dopamine
Maar als we zelf niet verantwoordelijk zijn voor het in standhouden onze verslaving, wat dan wel? “De hersenen registreren alle plezierige dingen op dezelfde manier. Drugs, geld, eten en seks – ze worden allemaal als plezierig ervaren door de afgifte van de neurotransmitter dopamine in het beloningssysteem. Bepaalde drugs overvoeren dit systeem met dopamineniveaus die vijf tot tien keer hoger zijn dan normaal. Na verloop van tijd past het brein zich hieraan aan en zal het de receptoren verminderen waaraan het dopamine zich kan binden. Hierdoor voelt de verslaafde zich zonder zijn drug bijzonder slecht en heeft hij steeds meer nodig. Dit kan leiden tot het verslavingsproces. Een persoon verliest de controle en krijgt een intense drang de drug steeds weer tot zich te nemen.”

Lees het hele artikel op Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

Bianca vertelt in bizarre eters over haar verslaving aan snoep. Ze leeft op een dieet van koek, snoep en chocolade. ‘Zelfs de pil neem ik met een snoepje.’

NIEUWS | LIFESTYLE | GEZOND | BLENDLE TIPT

Bron: Het Parool | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser