Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

blendle tipt

Waarom je amper meisjes kent met autisme

Waarom je amper meisjes kent met autisme

Vaak wordt gedacht dat autisme meer voorkomt bij jongens dan bij meisjes. Maar wat eigenlijk veel logischer is, is dat autisme bij meisjes zich heel anders uit en daarom niet als zodanig wordt herkend.

| Anna Korterin

Blendle tipt uit EOS.

Lees ook
Opleidingsinstituut ITvitae wil juíst mensen met autisme opleiden tot ICT’er

Schokkend
Wetenschappers komen steeds meer tot ontdekkingen in die richting. En dat is best schokkend. De criteria waarop artsen de diagnose autisme bij kinderen stelden, was altijd alleen maar afgeleid uit onderzoek bij jongens. Meisjes die ander gedrag vertoonden, werden daarom verkeerd gediagnosticeerd, of zelfs helemaal niet.

Boekverslaving
De fixatie op één specifiek onderwerp (treintabellen, dinosaurussen) en bepaalde oogbewegingen en gebaren zijn typisch dingen die je met autisme associeert. Alleen: meisjes met autisme vertonen dat gedrag niet. Bij hen moet je veel meer denken aan bijvoorbeeld een boekverslaving of een obsessie met omgangsregels.

Lees het hele stuk via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

Psycholoog Najla spreekt in Psych, wat moe ik nu? over depressie, angst en stress op LINDA.tv. Alle afleveringen van Psych, wat moet ik nu? bekijk je hier.

NIEUWS | BLENDLE TIPT

Bron: EOS | Foto: ANP foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Lees dit ook even

Please update your browser