blendle tipt

Dit is de reden dat de huizenprijzen alsmaar stijgen en stijgen

Dit is de reden dat de huizenprijzen alsmaar stijgen en stijgen

Er lijkt geen einde te komen aan de stijging van de huizenprijzen. Volgens een rondgang van ‘Trouw’ komt dat voornamelijk, doordat taxateurs onder druk worden gezet om koophuizen hoger te taxeren. 

| Maaike van de Graaf

Voor hen is het zó moeilijk onafhankelijk te blijven.

Stijging huizenprijzen

De krant legt uit dat banken, consumenten en hypotheekadviseurs druk uitvoeren op taxateurs om een zo hoog mogelijke waarde aan een woning te geven. De taxateurs die dat niet doen en een lagere waarden taxeren, worden soms niet betaald. Door de collega’s die wél toegeven aan de druk, stijgen de huizenprijzen juist alleen nog maar meer.

De reden

De reden dat de taxateurs onder druk worden gezet, is volgens directeur VBO Makelaar Hans van der Ploeg als volgt: “De hypotheekverstrekker, de hypotheekadviseur en koper zijn allen gebaat bij de taxatiewaarde, die ervoor zorgt dat de koop doorgaat zonder dat er eigen geld bij hoeft.” Wie een huis koopt, krijgt alleen een hypotheek als er een taxatierapport bij de bank is ingediend. Als blijkt dat een huis minder waard is dan de koper heeft geboden, moet de nieuwe potentiële eigenaar het verschil zelf betalen. Blijkt de woning net zo veel waard als het geaccepteerde bod, dan hoeft de koper niks in te leggen: de bank financiert dan het complete aankoopbedrag.

Het hele stuk van Trouw lees je hier via Blendle (€). 

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

Lees ook
Huizenprijzen hoger dan ooit en hier betaal je het meest

NIEUWS | BLENDLE TIPT

Bron: Trouw | Foto: ANP foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Lees dit ook even

Please update your browser