Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

blendle tipt

Waarom druk zijn ons kénnelijk gelukkig maakt

Waarom druk zijn ons kénnelijk gelukkig maakt

Jarenlang is ons voorgehouden dat ‘rust, reinheid en regelmaat’ het beste is voor onze gezondheid. ‘Mis’, zegt hoogleraar Ignaas Devisch: we hebben juist actie nodig. 

| Sjors Hofstede

En nieuwe, opwindende ervaringen. Blendle tipt dit verhaal uit Psychologie Magazine.

Jeuk van meditatie
Veel mensen klagen dat het hedendaagse leven zo druk en veeleisend is, maar het kalme leven dat we zeggen te zoeken, past volgens de Vlaamse filosoof Ignaas Devisch in werkelijkheid lang niet bij iedereen. Devisch zelf krijgt jeuk van meditatie en stilzitten.

Middel, geen doel
Volgens hem is rust voor veel mensen simpelweg iets wat ze nodig hebben om nieuwe krachten te verzamelen. Een middel dus, geen doel. Eenmaal uitgerust kunnen en willen ze er weer tegenaan. Wel maakt Devisch hierbij een belangrijk onderscheid, tussen onrust en rusteloosheid.

Rusteloosheid is positief
Onrust is volgens hem een negatieve stimulans: het gejaagde gevoel dat we veel dingen moeten, die energie kosten. En dat langdurige overbelasting de gezondheid ondergraaft, beaamt ook hij. Rusteloosheid is daarentegen iets positiefs, het zet ons aan om dingen te doen die ons energie geven.

Precies weten hoe dit werkt? Lees dan verder via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

Lees ook
Tips van een psycholoog: zo houd je een depressie buiten de deur

Een dag samen met  je vriendinnen lachen, proeven en shoppen? Kom naar het LINDA.festival op 10 & 11 juni. Bekijk het programma en koop tickets hier. Pssst… Linda komt ook.

NIEUWS | LIFESTYLE | BLENDLE TIPT

Bron: Psychologie Magazine | Foto: Getty images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Lees dit ook even

Please update your browser