blendle tipt

Van Bambi tot nu: zo veranderde de omgang met de dood in Disneyfilms door de jaren heen

Van Bambi tot nu: zo veranderde de omgang met de dood in Disneyfilms door de jaren heen

Wist je dat de kans dat een belangrijk personage in een (Disney-)tekenfilm overlijdt 2,5 keer groter is dan de kans dat een belangrijk personage in een volwassenfilm sterft?

| Anna Korterink

Blendle tipt uit de Volkskrant: een rondgang langs verschillende sterfscènes uit Disneyfilms.

Lees ook
11 x deze plekken lijken zo uit een Disneyfilm te komen

Belangrijk thema
Wij dus ook niet, maar het geeft wel aan dat de dood nogal een thema is in kinderfilms. Als je er even over nadenkt kun je ze ook wel zo opnoemen: Bambi’s moeder, Simba’s vader, en wat te denken van al die prinsessen die zonder moeder opgroeien?

Complexe gevoelens
Wat door de jaren heen is veranderd, is de manier waarop er met de dood wordt omgegaan. In oude films was het eerder gewoon een vaststaand feit: de held van het verhaal staat er ineens alleen voor. Bij Simba uit The Lion King zie je al meer complexe gevoelens: hij voelt zich schuldig over zijn vaders dood en worstelt daarmee. Pas als hij de pijn van het verlies durft toe te laten kan hij zijn leven weer oppakken. Vrij heftige thema’s dus, voor kinderfilms. Door de jaren heen zijn die complexe gevoelens alleen maar meer uitgebreid en op verschillende manieren in beeld gebracht.

Lees het hele stuk, waardoor je toch net even wat anders kijkt naar Disneyfilms, via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | BLENDLE TIPT

Bron: de Volkskrant | Foto: Giphy

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser