blendle tipt

Gekweekte baby is dichterbij dan je denkt, maar niet zonder morele bezwaren

Gekweekte baby is dichterbij dan je denkt, maar niet zonder morele bezwaren

Over vijf tot tien jaar zouden baby’s kunnen ontstaan op basis van mannelijke of vrouwelijke huidcellen. Handig voor bijvoorbeeld onvruchtbare stellen of homokoppels. 

| Kim Einder

En daarmee zou ook solo-voortplanting mogelijk worden. Blendle tipt vandaag deze fascinerende uitleg uit De Standaard.

Lees ook
Twintigers Sophie, Bo en Gitta zijn onvruchtbaar

Zaad of eicellen maken
In een lab kunnen huidcellen van een man of vrouw uitgroeien tot sperma- of eicellen, waarmee een vrouw zwanger kan worden. Handig voor bijvoorbeeld vrouwen die vervroegd in de overgang kwamen, of om homostellen een kind te laten krijgen dat biologisch van beide ouders is. Tot zover klinkt het best als een uitkomst.

Een solo-baby
Maar dan het volgende voorbeeld: alleenstaande vrouwen zouden zo van huidcellen hun ‘eigen’ spermacellen kunnen maken. Gaat dat niet te ver? Wat fertiliteitsarts Petra de Sutter van Universiteit UGent betreft, ligt daar de grens. ‘Om genetische redenen. je hebt genetische diversiteit nodig. En het voelt niet goed aan, al besef ik dat er ook mensen zijn die daar geen bezwaar in zien.’

Publiek bepaalt
Hoewel deze techniek nog klinkt als sciencefiction, zijn wetenschappers al een heel eind. Of het echt tot solo-voortplanting komt? ‘Het uitzonderlijke aan dit project is dat we de dialoog nu al houden. Als het publiek het niet wil, kunnen we er beter mee stopen.’

Lees het hele stuk via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | BLENDLE TIPT

Bron: De Standaard | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser