blendle tipt

Schrijven of de koprol oefenen: op deze school geven kleuters zelf aan wat ze willen leren

Schrijven of de koprol oefenen: op deze school geven kleuters zelf aan wat ze willen leren

Een basisschool in Den Bosch heeft het traditionele onderwijssysteem overboord gegooid. ‘Het is zonde van de tijd om de kleuters elke dag een opdracht te laten maken en schriftjes na te kijken.’

| KIm Einder

Blendle tipt vandaag deze reportage uit het AD.

Lees ook
Hoe goed of slecht is thuisonderwijs voor topsporters?

60 leerlingen in een unit
Op De Kwartiermaker zitten de leerlingen niet in groep 1 of 2 met een vaste juf of meester. In plaats daarvan vormen zestig kleuters een zogeheten unit met twee juffen en twee onderwijsassistenten. En ze volgen hun eigen programma. Met de juf, de assistent of zelfstandig.

Gebrek aan motivatie
De school heeft het roer omgegooid omdat de prestaties en motivatie van de leerlingen tegenvielen. “Kinderen waren niet geïnteresseerd, hingen onderuit in hun stoel. Dat wilden we verbeteren”, zegt directeur Kim Cleijn. De leerlingen laten meebeslissen over het lesprogramma, bleek een schot in de roos.

Niet álles bepalen
Denk overigens niet dat de kinderen álles mogen bepalen. “Ze moeten aan het einde van de rit bepaalde dingen hebben geleerd. Maar ze hebben er wel zeggenschap over en mogen vaak tussen taken kiezen.” Bovendien maken ze af en toe een toets. “En verder houden we een portfolio bij van wat ze doen.”

Meer weten? Lees verder in het AD via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

Lees ook
Basisschoolleraren gaan staken voor lagere werkdruk en eerlijk salaris

Meer (gratis) journalistieke stukken? Meer achtergrond, meer verdieping? Je krijgt het met Blendle Premium. Probeer het nu een maand gratis: cadeautje van LINDAnieuws. Hebben? Klik hier.

NIEUWS | BLENDLE TIPT

Bron: AD | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Meest gelezen

Meer blendle tipt

Lees dit ook even

Meer blendle tipt

Please update your browser