blendle tipt

Rosalyn (34) heeft geen baarmoeder, geen vagina, maar wél een kinderwens

Rosalyn (34) heeft geen baarmoeder, geen vagina, maar wél een kinderwens

Als Rosalyn op haar zestiende hoort dat ze geen baarmoeder heeft, stort haar wereld in. ‘Ik wist altijd dat ik moeder wilde worden. De droom die ik had, alle onbevangenheid daarover, die was ineens weg.’

| Arnoud van der Struijk

Blendle tipt het stuk uit de Volkskrant.

Lees ook
Melissa (20) heeft geen vaginaal kanaal: ‘Het is een soort kuiltje’

Zeldzaam syndroom
Rosalyn bleek het MRKH-syndroom te hebben. Per jaar worden vier meisjes daarmee geboren. Vrouwen met het syndroom hebben geen baarmoeder en slechts een kuiltje als vagina. Pas op haar zestiende kwam de gynaecoloog erachter: “Ik kan geen baarmoeder bij je vinden. Je mist een orgaan.”

Weg droom
“Ik kreeg die mededeling, en dat was het dan.” Aan nazorg deden de artsen, het ziekenhuis of haar ouders niet. “We gingen naar huis en alles ging eigenlijk op oude voet verder.” En dat terwijl ze haar droom, moeder worden, in rook op zag gaan. “Ik was alleen maar bezig me staande te houden, mijn gevoelens hierover drukte ik weg,” aldus Rosalyn tegen de Volkskrant.

Kinderwens
Inmiddels is Rosalyn getrouwd met Jeroen (49) en is haar kinderwens gebleven. “Ik wilde uitzoeken wat er mogelijk is.” Doordat haar eileiders nog gewoon functioneren, produceerde ze wél eicellen. Die heeft ze laten invriezen. Alleen een draagmoeder ontbreekt nog. “Als het niet lukt, komt het verdriet toch wel. Maar ik denk dat ik dan hoop kan putten uit het feit dat we wel álles hebben geprobeerd.”

Lees het hele artikel uit de Volkskrant via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

Rosalyn en haar man Jeroen

NIEUWS | BLENDLE TIPT

Bron: de Volkskrant | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser