Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

blendle tipt

Waarom het volgens deze psycholoog beter zou zijn als iedereen wat mínder zichzelf was

Waarom het volgens deze psycholoog beter zou zijn als iedereen wat mínder zichzelf was

Het is vaak iets positiefs: ‘lekker jezelf zijn’ en dat vindt psycholoog Steven Pont onzin. In ‘de Volkskrant’ vertelt hij waarom dat helemaal niet goed is voor onze maatschappij. 

| Maaike van de Graaf

Volgens de  psycholoog gedragen mensen die zichzelf zijn, zich totaal niet beschaafd.

‘Jezelf zijn’

Volgens Pont zijn er twee soorten beschavingen. Een waarin het collectief het van het individu wint, en een waarin juist persoonlijk belang centraal staat. Bij die laatste staat ‘jezelf zijn’ hoog in het vaandel en de psycholoog vindt dat we dát, het belang van onszelf zijn, moeten herzien. Het merendeel van onze sociale vaardigheden is er namelijk expliciet op gericht dat we juist níét onszelf zijn. ‘We kunnen als mens het ene voelen, terwijl we ervoor kunnen kiezen het andere te doen. Niet meteen toeteren of voordringen bijvoorbeeld, als je je ergert.’

Afstemmen

‘De menselijke soort is er ook helemaal niet op ontworpen om zichzelf te zijn. Wij zijn immers geen dieren die simpelweg het voorgeprogrammeerde gedragsprogramma van een instinct hoeven te volgen’, schrijft Pont. Hij pleit er dan ook voor dat we veel beter kunnen kijken wat in contact met anderen belangrijk voor ons is, zodat we vervolgens ons gedrag daarop afstemmen. Uit onderzoek van geluksprofessor Ruut Veenhoven blijkt namelijk dat door niet helemaal jezelf te zijn, je niet alleen anderen maar ook jezelf gelukkiger maakt.

Lees het hele stuk van de Volkskrant hier via Blendle (€). 

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

Lees ook
Jezelf compenseren voor je duurzame gedrag: weg is de winst

NIEUWS | LIFESTYLE | BLENDLE TIPT

Bron: de Volkskrant | Foto: ANP foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Lees dit ook even

Please update your browser