Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

blendle tipt

Psychische problemen onder jongeren nemen toe en worden ernstiger

Psychische problemen onder jongeren nemen toe en worden ernstiger

Steeds meer Nederlandse jongeren krijgen te maken met een depressie. Psycholoog Ingrid de Jonghe maakt zich zorgen en vraagt – in haar boek ‘Verlies ze niet’ – ouders oplettender te zijn.

| Anna Botic

De Jonghe (63) meldt in Knack dat de drempel om hulp te vragen vaak te hoog is en dat er lange wachttijden gelden.

Onrustige tijd

Jurist, criminoloog, orthopedagoog, psycholoog en therapeut Ingrid De Jonghe spreekt uit ervaring. Zij is al vanaf haar zeventiende werkzaam als vrijwilliger bij kansarme gezinnen. “Ik zie vooral meer doorsnee gezinnen die het moeilijk hebben. We leven in een onrustige, bange tijd.” Volwassenen kunnen volgens haar erg in de knoop zitten met zichzelf. Bijvoorbeeld als zij op het punt staan hun baan te verliezen, schulden hebben of hun geliefde kwijtraken.

Lees ook
Zo herken je een depressie en dit kun je doen om de kans erop te verkleinen

Hoge eisen

’s Nachts wakker liggen en je zorgen maar niet kunnen loslaten: iets wat veel jongeren maar al te goed zullen herkennen. Relatieproblemen staan op nummer één in de zorgenlijst. Wat verontrustend is: de grote toename van depressieve gevoelens en echte depressies. “Ik zie veel jongeren die aan hoge eisen moeten voldoen. Ze moeten niet alleen op school mee zijn, maar ook nog zo veel andere dingen doen”, aldus de Jonghe.

Contact met kinderen

Jongeren zouden hun verhaal eerder moeten delen en hun omgeving op de hoogte moeten houden van hun problemen. “Ze wachten tot het op een of andere manier explodeert, en pas dan wordt er hulpverlening gezocht. Vaak is die niet meteen beschikbaar en komt de jongere op een wachtlijst te staan.” De Jonghe wil het graag anders zien en adviseert ouders: “Maak alle dagen minstens een kwartier écht contact met je kinderen”.

Het hele stuk van Het Parool lees je hier bij Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | LINDA.MEIDEN | BLENDLE TIPT | LIJF & LEDEN

Bron: Knack | Foto: Pixabay

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Lees dit ook even

Please update your browser