blendle tipt

Pleidooi van 'Vogue': praat open over onvruchtbaarheid en (vroege) miskramen

Pleidooi van 'Vogue': praat open over onvruchtbaarheid en (vroege) miskramen

Wie zwanger is, schreeuwt het van de daken en krijgt continu vragen en opmerkingen van haar omgeving. Maar als je geen kinderen kunt krijgen of een (vroege) miskraam hebt gehad, blijft het angstvallig stil.

| Malu Pesulima

Als het aan de Nederlandse redactie van Vogue ligt, wordt daar voortaan óók openlijk over gepraat.

Lees ook
Froukje (29) had een miskraam: ‘Ik was moeder, maar geen mama’

Driemaandengrens
De eerste drie maanden ‘hoor’ je je zwangerschap nog ‘geheim’ te houden. Er kan dan immers nog zoveel misgaan. En over alle mislukte pogingen om überhaupt een baby te verwekken, hoor je ook niemand. Alleen een handjevol BN’ers en buitenlandse celebs probeert sinds kort de stilte te doorbreken.

Veel miskramen
Want de cijfers liegen niet: ongeveer tien procent van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. En twintig procent van de vrouwen heeft minstens anderhalf jaar nodig om zwanger te worden. Bij drie procent lukt het zelfs helemaal niet.

‘Vogue’-medewerker
Vogue-salesmanager Lilian (36) weet helaas uit eigen ervaring wat de gevolgen zijn van dit taboe. Ze probeert al twee jaar zwanger te raken, deels via de medische weg. ‘Als mensen niet weten wat er in je leven speelt, kunnen ze simpelweg geen rekening met je houden. En dat voelt zó eenzaam.’ Op haar werk vragen klanten weleens wanneer er nou eens baby’s komen. ‘Dat zou ik heel graag willen, zeg ik dan, maar het wil nog niet zo lukken. Soms schrikken mensen van mijn openheid, maar ja, jíj vraagt het toch?’

Lees het hele stuk via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | BLENDLE TIPT

Bron: Vogue | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser