Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

blendle tipt

Neonatoloog Manon Benders over beslissen over leven en dood

Neonatoloog Manon Benders over beslissen over leven en dood

In ‘de Volkskrant’ vertellen artsen iedere week over die ene patiënt die hun kijk op het medisch vak veranderde. Deze keer neonatoloog Manon Benders.

| Jorieke van Noorloos

Zij wilde met het ziekenhuis beslissen om een zwaar gehandicapte baby te laten sterven, de ouders wilden het niet. Wat doe je dan?

Meervoudig gehandicapt

Het meisje was amper een kilo zwaar toen ze werd geboren, en had door een klaplong een flinke hersenbeschadiging opgelopen. Een oneerlijk begin van het leven, vond Benders. “We wisten dat ze meervoudig gehandicapt zou blijven, we voorzagen een lange lijdensweg. We spraken erover met de ouders, uitten onze zorgen en stelden voor de behandeling op de intensive care niet voort te zetten.” De ouders werden ontzettend boos en er werd daarom voor gekozen om het kind alsnog te laten leven.

‘Ik word weer boos’

Jaren later komt Benders het meisje en haar ouders weer tegen. Ze is blind, doof, haar voeten en hoofd zitten vast. De neonatoloog noemt de naam van het meisje, de ouders zijn verbaasd dat ze die nog weet. “Als ik u zie, zei de moeder, dan word ik weer boos. Ze vertelde dat ze zo van hun dochter genoten.” In het artikel legt de neonatoloog uit wat ze hiervan geleerd heeft en of ze nu vindt dat de ouders de juiste beslissing hebben genomen.

Lees alles over de medische les bij de Volkskrant via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

Lees ook
Documentaire over zwaar gehandicapte Puck (24) genomineerd voor een Emmy

NIEUWS | BLENDLE TIPT

Bron: Volkskrant | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Lees dit ook even

Please update your browser