blendle tipt

Na rel rond Boef doet deze vrouw boekje open over ongelijkheid in Marokkaanse gezinnen

Na rel rond Boef doet deze vrouw boekje open over ongelijkheid in Marokkaanse gezinnen

Sinds de rel rond de uitspraken van rapper Boef spreken steeds meer mensen met Marokkaanse afkomst zich uit over de ongelijkheid binnen de gemeenschap. De Marokkaanse Souad Amanzou (36) doet dat ook.

| Bram Steijns

Vandaag tipt Blendle dit artikel uit Trouw.

Lees ook
538-dj over Boef: ‘Ali B moet zijn handen van hem af trekken’

De baas spelen
Souad Amanzou vindt de uitspraken van Boef tekenend voor de mentaliteit en de hypocrisie binnen de gemeenschap. Ze groeide op met vijf broers, die de baas over haar speelden. “Als ik ’s avonds thuiskwam, vroegen ze waar ik was geweest. Als ik de waarheid vertelde, dat ik uit de bibliotheek kwam, geloofden ze me niet. Ze vroegen net zo lang door tot ik zei wat ze wilden horen.”

Constant gecorrigeerd
Souad krijgt bijval van het Amsterdamse raadslid Samira Bouchibti, die al langer pleit voor verandering in de opvoeding van Marokkaans-Nederlandse gezinnen. “Vrouwen worden constant gecorrigeerd: in de opvoeding, online, door broers, moeders en door de buurman. Jongens van twaalf zijn de baas over hun zussen van vijf jaar ouder. Dat maakt het heel moeilijk om je te ontwikkelen als jonge vrouw.”

‘Een outcast’
Op haar 29e verliet Amanzou het huis, en leefde een tijdje op straat. Nu woont ze samen met haar zoon van twee in het oosten van het land. Ze vindt maar weinig aansluiting bij de Marokkaanse gemeenschap. “Als alleenstaande moeder ben je een outcast. Dat kan absoluut niet”, zegt ze. “Als je tegen de norm ingaat, word je daarop afgerekend.” Ze wijst op de expose-groepen die onlangs in het nieuws kwamen. “Meisjes die te bloot gekleed gaan of die veel make-up dragen, worden op sociale media aan de schandpaal genageld. Er wordt heel snel en hard geoordeeld binnen de gemeenschap.”

Lees het hele stuk via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | LIFESTYLE | BLENDLE TIPT

Bron: Trouw | Foto: ANP foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser