Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

blendle tipt

Waarom alle liefdesrelaties op de werkvloer tot onrust leiden

Waarom alle liefdesrelaties op de werkvloer tot onrust leiden

Groenlinks-voorzitter Marjolein Meijer en haar partijgenoot Rik Grashoff vertrokken afgelopen dinsdag bij de partij, nadat hun relatie was uitgelekt. ‘De Volkskrant’ dook in het fenomeen ‘liefde op werk’.

| Stephanie Kersbergen

Volgens de krant ‘zorgt het altijd voor onrust’.

Lees ook
Sabine ontmoette haar grote liefde op werk en emigreerde voor hem naar Colombia

Onrust en problemen

Niet alleen het werk van Marjolein Meijer en Rik Grashoff heeft onder de liefde geleden. De Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen is op non-actief gesteld vanwege het verzwijgen van een relatie met een andere hoofdofficier. Zij bevonden zich alle vier aan de top van hun organisaties, maar volgens de Volkskrant leiden ook liefdesrelaties op lagere niveaus tot onrust en problemen. “Alle relaties tussen collega’s leveren integriteitsrisico’s op als de een op het werk afhankelijk is van de ander”, zegt Muel Kaptein, hoogleraar bedrijfsethiek aan de Erasmus Universiteit tegen de krant.

Gedragscode

Uit een enquête van Jobbird, onder vijfhonderd werknemers, blijkt dat één op de drie werknemers een relatie met een collega heeft gehad. Volgens het onderzoek van uitzendbureau Unique heeft zelfs de helft van alle Nederlandse werkenden een relatie met een collega gehad. En daarom zijn er steeds meer bedrijven die regels over relaties op de werkvloer laten opnemen in een gedragscode. Soms moeten alle relaties worden gemeld bij de baas, soms alleen de relaties tussen een leidinggevende en een ondergeschikte.

Recht op privacy

Maar, er is ook nog het recht op privacy. Ieder mens mag op grond van het Europese verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden het privéleven zelf invullen, zegt arbeidsrechtadvocaat Sascha Janssen tegen de Volkskrant. Je baas mag bijvoorbeeld niet vragen of je alcohol of drugs gebruikt buiten je werktijden, en dus ook niet naar je liefdesrelaties met collega’s.

Lees het hele stuk over relaties op de werkvloer van de Volkskrant op Blendle. ()

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | BLENDLE TIPT

Bron: de Volkskrant | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Lees dit ook even

Please update your browser