Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

blendle tipt

Hoe onze koopdrang het milieu vervuilt: 'Elke seconde een lading kleding op de afvalberg'

Hoe onze koopdrang het milieu vervuilt: 'Elke seconde een lading kleding op de afvalberg'

We dragen het liefst elk feestje een andere outfit en belonen onszelf graag ieder jaar met een nieuwe winterjas. Die drang naar nieuwe kleding heeft volgens ‘VPRO Tegenlicht’ grote gevolgen voor het milieu.

| Verena Verhoeven

De VPRO-gids blikt op de uitzending vooruit.

Vervuilende mode-industrie

In Future Fashion duikt het programma in de wereld van de mode-industrie. Deze is, na de olie-industrie, de meest vervuilende ter wereld. Ieder jaar worden honderd miljard kledingstukken geproduceerd, zo schrijft de gids. En in vergelijking met vijftien jaar geleden kopen we zestig procent meer kleding. We dragen onze kledingstukken gemiddeld dan ook maar zeven (!) keer en de kledingstukken die niet verkocht worden (het merendeel), worden verbrand of eindigen op de vuilnisbelt. En dat heeft grote gevolgen. Zo is er bijvoorbeeld een drinkwatertekort in China door vervuiling van het grondwater door chemicaliën uit de kledingindustrie.

Lees ook
10 x hoe jij gemakkelijk een beetje duurzamer en milieubewuster kunt gaan leven

Ongedragen kleding

De kleding aan Afrika doneren, lost het probleem ook niet op. Daarmee wordt vooral de interne markt verstoort. ‘Elke seconde, nog voor u ‘klerenhanger’ kunt zeggen, wordt er weer een vrachtwagenlading ongedragen kleding op de afvalberg gekieperd’, beschrijft de VPRO-gids. In Future Fahion spreekt VPRO Tegenlicht met vijf voorlopers op het gebied van duurzaamheid in de mode. Ook Katrin Ley, van Fashion for Good, komt aan het woord. “Kijk hoe lang het heeft geduurd met roken en schone energie”, zegt zij. “Consumentengedrag veranderen is complex en iets van de lange adem.” Toch geeft zij de strijd nog lang niet op.

Wil je weten hoe de voorlopers zich tegen milieuvervuiling door de mode-industrie inzetten? Lees het hele artikel via Blendle (€). Of kijk zondag 9 december om 21.05 uur op NPO2 naar VPRO Tegenlicht.

Lees ook
‘Genaaid’ schokt kijkers en fashionista’s: leven als textielarbeider in Azië valt vies tegen

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | MODE | TV | LIFESTYLE | MEEPRATEN | BLENDLE TIPT

Bron: VPRO-gids | Foto: Unsplash: Rawpixel

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser