Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

blendle tipt

Kinderen als proefkonijnen: medicijnen vaak alleen getest op volwassenen

Kinderen als proefkonijnen: medicijnen vaak alleen getest op volwassenen

Doordat veel medicijnen niet zijn getest op kinderen, zijn ze vaak minder effectief en zorgen ze voor bijwerkingen. Het lichaam van een volwassen persoon reageert namelijk anders op medicijnen dan het lichaam van een kind.

| Aid Henic

Blendle tipt vandaag een artikel uit EOS over geneesmiddelen voor kinderen. Het blijkt namelijk dat medicijnen voor kinderen vaak alleen op volwassenen worden getest.

Lees ook
Jonge kinderen ingezet voor het testen van medicijnen

Testen op kinderen blijkt lastig
Dat de meeste medicijnen alleen op volwassenen worden getest, komt wellicht doordat het praktisch gezien moeilijk is zo’n onderzoek uit te voeren. Hoe meet je het effect van een medicijn in een lichaam in volle verandering? Hoe bepaal je hoeveel pijn een baby’tje heeft? En dit zijn nog maar twéé van dat soort vragen.

Wetenschappers willen onderzoek
Ook al is het lastig om gericht onderzoek te doen, toch pleiten wetenschappers ervoor. “Geneesmiddelen op kinderen testen, ligt gevoelig. Kinderen zijn geen proefkonijnen, vinden we. Maar door niet op hen te testen, worden net veel meer kinderen blootgesteld aan slecht onderzochte medicijnen”, aldus kinderarts Johan Vande Walle.

Lees het hele stuk via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | BLENDLE TIPT

Bron: EOS | Foto: ANP foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Lees dit ook even

Please update your browser