blendle tipt

Journalist onderzoekt vet en suiker: wat is de grootste boosdoener?

Journalist onderzoekt vet en suiker: wat is de grootste boosdoener?

We worden tegenwoordig doodgegooid met voedingsadviezen die elkaar vaak nog tegenspreken ook. Een journalist zocht uit wat we écht weten over twee veelgenoemde boosdoeners: vet en suiker.

| Kim Einder

Blendle tipt vandaag dit (Engelstalige) artikel uit de New Yorker.

Lees ook
Macrons monsterzege: hoe een jonge partij van de gevestigde politiek wint

Anti-vet
Het duizelt verslaggever Jerome Groopman. Wat mag-ie nou wel of niet eten? Zijn ouders waren streng antivet en toch overleed zijn vader op jonge leeftijd na een hartaanval. Als volwassene laat Groopman een half jaar lang vette producten staan om zijn cholesterol te verlagen. Hij valt tien kilo af, maar zijn cholesterol blijft stug hetzelfde.

Anti-suiker
Nee, dan suiker. De dieetboeken die hij leest, vertellen Groopman dat suiker de duivel is, obesitas veroorzaakt en te maken zou hebben met – houd je vast, het is nogal een lijst – ‘diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, beroerten, Alzheimer, cysten in de eierstokken, artritis, jicht, spataderen, astma en ontstekingsdarmziekten.’

Wat is waar?
Groopman gaat op onderzoek uit en kijkt wat klopt van alle dieetadviezen. Ontdekking 1: veel dieetgoeroes beloven je onterecht dat één aanpassing in je eetpatroon genoeg is om je hele leven te verbeteren. Ontdekking 2: suiker lijkt slechter, maar de wetenschap weet het simpelweg nog niet zeker. Onderzoeksresultaten spreken elkaar tegen. Het dieet wat tot nu toe beste werkt, heet ‘je gezonde verstand gebruiken’. Eet en beweeg met mate. En neem af en toe gewoon een stuk chocoladecake.

Lees de rest van dit artikel via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | ETEN & DRINKEN | LIFESTYLE | GEZOND | BLENDLE TIPT | #HOUVOL

Bron: New Yorker | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Meest gelezen

Meer blendle tipt

Lees dit ook even

Meer blendle tipt

Please update your browser