blendle tipt

Hulpverleners over werken bij de Zelfmoordlijn: ‘Soms hoor je ze langzaam uitdoven’

Hulpverleners over werken bij de Zelfmoordlijn: ‘Soms hoor je ze langzaam uitdoven’

Het Belgische ‘HUMO’ sprak met hulpverleners van de Zelfmoordlijn. Ondanks de zwaarte van het onderwerp is het een prachtig verhaal.

| Anna Korterink


Vandaag tipt Blendle dit stuk uit HUMO, over de medewerkers die vrijwillig mensen te woord staan die op het punt staan een einde aan hun leven te maken.

Lees ook
Mareikes stiefvader pleegde zelfmoord, zijn geliefden proostten na de crematie op zijn leven

Allermoeilijkste moment
“Mensen laten je toe in het allermoeilijkste moment van hun leven. Dat is heel heftig, maar vreemd genoeg is elk gesprek ook een verrijking voor jezelf”, aldus de directeur van de Zelfmoordlijn. Sommige gesprekken zijn moeilijker dan andere: als mensen al een overdosis hebben genomen valt er soms niets meer aan te doen. Maar het komt vaak genoeg voor dat de medewerkers wanhopige mensen toch op andere gedachten weten te brengen.

Niet oordelen
Wat het belangrijkst is: neem de mensen die bellen serieus. Je kunt niet bij de Zelfmoordlijn werken als je oordeel over zelfdoding is dat het een laffe daad is. En wat je vooral ook niet moet doen is met oplossingen aan komen zetten. “Wat wij doen, is eigenlijk van een enorme eenvoud. Het is niet meer dan er zíjn voor iemand.”

Lees het hele stuk via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl

NIEUWS | BLENDLE TIPT

Bron: HUMO | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser