blendle tipt

Waarom je niet om het minste of geringste bij de huisartsenpost moet aankloppen

Waarom je niet om het minste of geringste bij de huisartsenpost moet aankloppen

Een hoestbui is voor sommigen reden genoeg om de huisartsenpost te bellen. Niet nodig, vindt huisarts Pieter Barnhoorn. 

| Maaike van de Graaf

In de Volkskrant vertelt hij dat mede door dit gedrag de huisartsenpost onnodig steeds drukker wordt, en artsen overbelast raken.

Langs de huisartsenpost

Volgens het Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, bellen steeds meer mensen naar de huisartsenpost of gaan ze langs. Uit cijfers van het instituut blijkt dat dat vaak óf ouderen vanaf 85 jaar zijn, óf ouders met jonge kinderen. Dat die laatste groep vaak aanklopt bij de huisartsenpost, vindt Barnhoorn niet logisch. Doordat deze mensen vaak toch bellen of langskomen, hebben huisartsen steeds vaker te maken met een te hoge werkdruk.

Misverstanden

Barnhoorn laat in de Volkskrant weten dat bovenstaande groep vaak door een drietal misverstanden tóch om het minste of geringste langs de huisartsenpost gaat. Een daarvan is dat men vaak denkt dat de huisartsenpost een avondspreekuur van de huisarts is. En dat is het dus niet. “De huisartsenpost is een spoedpost, voor spoedzorg, bemand door huisartsen.”

Lees ook
Miljoenen extra voor huisartsen: ‘Ze staan onder steeds grotere druk’

Benieuwd naar de andere twee misverstanden? Lees het hele artikel hier via Blendle (€). 

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | GEZOND | BLENDLE TIPT

Bron: de Volkskrant | Foto: ANP foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Lees dit ook even

Please update your browser