blendle tipt

Heleen van Royen: ‘Euthanasie bij voltooid leven kun je je kinderen niet aandoen’

Heleen van Royen: ‘Euthanasie bij voltooid leven kun je je kinderen niet aandoen’

Heleen van Royen maakte een indrukwekkende documentaire over haar dementerende moeder Margreet Breed. In ‘de Volkskrant’ wordt ze fel als een verslaggever haar vraagt naar euthanasie.

| Ties Joosten

Blendle tipt vandaag een groot interview uit de Volkskrant met Heleen van Royen.

Lees ook
Die komt aan: trailer van docu Heleen van Royen over dementerende moeder

Massapsychose
In de documentaire Het doet zo zeer, die op 28 januari 2017 tijdens het IFFR in het Oude Luxor in Rotterdam in première gaat, zie je dat het steeds slechter gaat met Heleens moeder. Toch wordt Heleen fel als de verslaggever van de krant vraagt naar haar standpunt over euthanasie. “Dat je bij een voltooid leven besluit er maar mee te stoppen, stuit me erg tegen de borst. Ik ben bang voor een soort massapsychose, waarbij mensen het elkaar bijna opdringen: jouw leven is toch wel voltooid? Zo’n echtpaar dat er samen uitstapt, vre-se-lijk. Ik vind dat echt shocking. Het deugt niet. Je moet je leven gewoon leven. Ja, péch, dat je geboren bent, nu maak je het maar af ook. Je doet maar een beetje je best.”

Dementie
Het was Heleens dochter die de dementie bij haar oma voor het eerst opmerkte. Terwijl Heleen in Portugal woonde, ging zij terug naar Nederland om te studeren. Ze ging bij haar oma wonen. Zij zei: “Oma wordt wel heel vergeetachtig.” Een jaar later kwam Heleen ook terug en vanaf dat moment hield ze zich intensief met de dementie van haar moeder bezig.

Tot de dood
Al snel ontstond het plan om een documentaire over de ziekte van haar moeder te maken. Het productiebedrijf van Jeroen Pauw stuurde Heleen direct op cameratraining: “Ik was van plan te filmen tot het einde, tot de dood. Zodat het een afgerond verhaal zou zijn. Maar uiteindelijk heb ik besloten op een positiever moment te stoppen.”

Het hele verhaal (waardoor je erg nieuwsgierig wordt naar Heleens documentaire) uit de Volkskrant lees je hier, via Blendle (€).

Lees ook
Heleen van Royen maakt ontroerende docu over dementerende moeder

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | BLENDLE TIPT

Bron: de Volkskrant | Foto: Still Documentaire

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Meest gelezen

Meer blendle tipt

Lees dit ook even

Meer blendle tipt

Please update your browser