Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

blendle tipt

Waarom de ophef over genetisch gemanipuleerde mensen niet nieuw is

Waarom de ophef over genetisch gemanipuleerde mensen niet nieuw is

Genetische gemanipuleerde baby’s: er is van alles om te doen en dan vooral omdat velen het ethisch niet verantwoord vinden. Een columnist van ‘The New York Times’ begrijpt het ontstaan van die ophef niet helemaal. 

| Maaike van de Graaf

Genetisch gemodificeerd mensen lopen namelijk al láng rond op deze aarde.

Lees ook
Chinese wetenschapper claimt eerste genetisch gemanipuleerde baby’s, regering twijfelt

Genetisch gemanipuleerde mensen

De Chinese wetenschapper Jiankui He beweerde vorige week de primeur te pakken te hebben en claimde de eerste genetisch gemanipuleerde baby’s op de wereld te hebben gezet. Het DNA van de meisjes is veranderd tijdens de bevruchting in een omstreden experiment. Voor velen lijkt het een compleet nieuw fenomeen, maar niets is minder waar. The New York Times-columnist, Carl Zimmer, laat namelijk in een stuk op de website weten dat in de jaren negentig precies dezelfde ophef al eens is langsgekomen.

Lees ook
Chinese wetenschapper achter genetisch gemanipuleerde baby’s moet stoppen

Jaren negentig

Halverwege de jaren negentig kregen vruchtbaarheidsartsen in de Amerikaanse stad New Jersey het namelijk voor elkaar vrouwen via genetische manipulatie toch kinderen te laten krijgen. In een rapport dat zij in 2001 uitbrachten spraken ze van ‘het eerste geval van genetische modificatie van mensen’. Net als de Chinese wetenschapper Jiankui He, kregen de artsen uit New Jersey destijds veel veroordelingen. Mensen zagen de doorbrak als een belediging van de menselijke waardigheid. Volgens Carl Zimmer moeten we ons in beide gevallen verdiepen. ‘Zo kunnen we kiezen welke techniek de toekomst zal vertegenwoordigen.’

Benieuw hoe het nou eigenlijk zit de gemanipuleerde tweeling? Deskundige Marc van Mil legde het ons uit

Het hele stuk van The New York Times lees je hier via Blendle (€). 

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | TECH | BLENDLE TIPT | LIJF & LEDEN

Bron: The New York Times | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Lees dit ook even

Please update your browser