Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

blendle tipt

Deze geluidsartiest legt uit hoe hij geluiden in films maakt (want echte geluiden klinken niet)

Deze geluidsartiest legt uit hoe hij geluiden in films maakt (want echte geluiden klinken niet)

De geluiden in films lijken vanzelfsprekend, maar er zit heel wat werk achter. Geluidsartiest – ook wel ‘foley artist‘ – Ronnie van der Veer (36) vertelt aan ‘de Volkskrant‘ hoe ze worden gemaakt. 

| Stephanie Kersbergen

Dat gaat heel anders dan je misschien dacht. Zo wordt voor voetstappen in sneeuw een kussensloop met maizena gebruikt.

Lees ook
Deze jongen bootst heel irritante dierengeluiden na op zijn viool

Foley artist

Ronnie van der Veer heeft onder meer Doodslag en Smeris van geluid voorzien, net als de internationale film The Lobster. Ook voor de nieuwe film November, die vandaag in première gaat, is hij de ‘foley artist‘. In deze film hoor je bijvoorbeeld voetstappen door de sneeuw. Die maakte Ronnie met hulp van een kussensloop met maizena op een ondergrond van steenzout. Wij zetten nog een aantal voorbeelden van hoe Ronnie filmgeluid maakt voor je op een rij.

Op de vloer spetterend bloed

Het geluid van bloed dat op de vloer spettert nabootsen, kan je doen door een zeemlap uit te wringen. Komt misschien wel van pas met Halloween.

In huid gestoken injectienaald

Vooral in ziekenhuisprogramma’s zien we het veel: een naald die in de huid prikt. Dat geluid wordt niet gemaakt door een microfoon heel dicht bij de huid te houden, maar door een naald in een sinaasappel te steken.

De stappen van een tijger

Voorzie een tuinhandschoen op drie vingertoppen van ingenaaide paperclips. Die imiteren het geluid van nagels op de grond. Je moet maar drie vingertoppen voorzien van paperclips, en niet vijf, omdat een katachtige vaak zijn nagels intrekt en op de kussentjes loopt. Met twee vingertoppen zonder paperclips kan je snel overschakelen tussen nagels en kussentjes.

Een vogelkooi met parkieten

Hiervoor gebruikt Ronnie van der Veer een ovenrooster en een metalen plectrum. Hij plukt met de plectrum aan de spijlen van het ovenrooster, om de klauwen van de parkieten na te bootsen. Voor het gefladder gebruikt hij een plumeau met veren. De geluiden voeg je samen, en voilà: een kooi vol parkieten.

In de video hieronder zie je andere foley artists die filmgeluiden nabootsen.

Lees het hele artikel uit de Volkskrant met nog meer tips via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

SNACKS | TV | BLENDLE TIPT

Bron: de Volkskrant | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Lees dit ook even

Please update your browser