Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

blendle tipt

Barbara's dochter genas van leukemie, maar wil nu niet meer leven

Barbara's dochter genas van leukemie, maar wil nu niet meer leven

Toen de dochter van Barbara Kuijper twee was, kreeg ze leukemie. Noa genas, maar nu ze vijftien is, is ze depressief en heeft ze al meerdere suïcidepogingen gedaan. 

| Elisa Heisen

Barbara deelt haar verhaal met het tijdschrift Jan.

Groep acht

Terugkijkend ziet Barbara dat Noa altijd al een beetje anders was. Het is altijd een ontzettend bezorgd meisje geweest, maar haar gedrag werd zorgelijker toen haar ouders uit elkaar gingen. Barbara kwam er voor het eerst achter dat haar dochter zelfmoordneigingen had toen ze in groep acht zat. “We werden gebeld door haar juf. Noa had aan een klasgenootje verteld dat ze zelfmoord wilde plegen.” Op de middelbare school ging het helemaal mis. “Elke dag kwam ze huilend thuis. Het was te veel voor haar, al die kinderen, al die prikkels, ze ging kopje-onder.”

Lees ook
Petrie’s dochter was depressief: ‘Ze vroeg hoeveel pillen ze moest nemen om niet wakker te worden

Leukemie

Barbara heeft een theorie ontwikkeld over wat er met haar dochter is gebeurd, ondersteund door haar behandelaars. “Toen Noa ziek werd, was ze twee: de leeftijd waarop kinderen nee leren zeggen en hun eigen grenzen leren stellen. Zij heeft daar nooit de kans voor gekregen, omdat ze doodziek was.” Geestelijk dreunt de klap van die ziekte nog steeds na. “Terwijl ik iedere dag dankbaar ben dat mijn dochter er nog is, is zij zelf doodsbang voor het leven.”

Lees het hele verhaal over Barbara en Noa via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

Worstel je zelf met suïcidale gedachten? Praat er dan over. Bel 0900-0113 of ga naar www.113.nl.

NIEUWS | BLENDLE TIPT | LIJF & LEDEN

Bron: Jan | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Lees dit ook even

Please update your browser