Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

blendle tipt

Bert en Erwin overleefden aids en maakten er een aangrijpende documentaire over

Bert en Erwin overleefden aids en maakten er een aangrijpende documentaire over

Aids-overlevers Bert Oele en Erwin Kokkekoren maakten een documentaire over mensen met aids uit alle windstreken. In ‘de Volkskrant’ vertellen zij over hun leven en de dood. 

| Marlie van Zoggel

De mannen kunnen gerust veteranen onder de overlevers genoemd worden.

MH17

Alles op alles hadden ze gezet om op vlucht MH17 te komen. Bert Oele en Erwin Kokkekoren moesten en zouden naar een aidsconferentie in Melbourne. ‘Na veel gedonder werden we ingeboekt. Héél blij waren we’, vertelt het stel in de Volkskrant. Uiteindelijk bleek het vliegtuig dat ze van Maleisië naar Melbourne moest brengen volgeboekt en plaatste KLM ze op een andere vlucht. Een enorm geluk.

Aidsremmers

Net na de diagnose, die ze in 1982 kregen, kampten ze allebei met veel fysieke klachten. Oele zegde zijn baan op en stortte zich op toneelspelen. Ze wilden nog even alles uit het leven halen. Een longontsteking kon immers al het einde betekenen. In de jaren negentig behoorden ze tot de eerste groep patiënten die aidsremmers mocht proberen. Ze slikten veertig pillen per dag. Nu zijn dat er nog tien.

‘Dood moet maar wachten’

Zowel Oele als Kokkelkoren werd onlangs getroffen door een herseninfarct. Het had een enorme impact op hun gezondheid, maar stoppen met reizen en films maken willen ze niet. Zo zegt Oele: “Ik blijf reizen en films maken.  De dood moet maar even wachten.”

Lees ook
Marjolein exposeert foto’s van hiv-geinfecteerden: ‘Ze worden niet juist behandeld’

22 juli is de opening van Atlas 2018, I will Speak, I will Speak! – een tentoonstelling en filmfestival over mensen met aids uit alle windstreken.

Benieuwd naar het hele artikel van de Volkskrant? Lees het dan hier via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek). Kijk hier voor meer info.

NIEUWS | BLENDLE TIPT

Bron: Blendle / de Volkskrant | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Lees dit ook even

Please update your browser