blendle tipt

Apothekers kunnen medicijnen zelf maken voor lagere prijs, maar mag dat wel?

Apothekers kunnen medicijnen zelf maken voor lagere prijs, maar mag dat wel?

Afgelopen week beweerde een Haagse apotheker het medicijn Orkambi zelf te kunnen maken, voor een fractie van de prijs. Maar hoe wenselijk is dat? En wat zijn precies de regels?

| Arnoud van der Struijk

Blendle tipt het artikel uit Trouw waarin de krant dat uitzoekt.

Lees ook
Haagse apotheker gaat peperduur medicijn taaislijmziekte zelf maken voor veel lagere prijs

De beste behandeling
Kortweg komt het hier op neer: een apotheek mag zelf medicijnen maken als de patiënt daar bij gebaat is. Ook als het gaat om een gepatenteerd medicijn mag een apotheker het namaken, mits de verhoudingen van de ingrediënten niet exact hetzelfde zijn. ‘De dokter zegt dan immers zelf: dit is voor die patiënt de best mogelijke behandeling’, zegt octrooi-jurist Sven Bostyn.

Gevaar
De schaal waarop de apotheker deze ‘gepersonaliseerde’ medicijnen mag maken, staat alleen niet vast. ‘Dat kunnen er vijf of vijftig zijn.’ Maar apothekers die te veel produceren lopen wel een groot risico. ‘Als apothekers te veel zelf gaan maken, volgt sowieso een lobby van de fabrikanten. Dan zijn we nog verder van huis.’

Lees het hele artikel uit Trouw via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | BLENDLE TIPT

Bron: Trouw | Foto: ANP foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser