blendle tipt

Als je kind blijft krijsen als een sirene, zit er maar één ding op: coulant zijn

Als je kind blijft krijsen als een sirene, zit er maar één ding op: coulant zijn

Een kind dat het op een onophoudelijk krijsen zet is een universele ergernis. Het is nóg erger als jij de ouder van die sirene bent. Wat kan je het beste doen? Lief, rustig en coulant zijn.

| Mara Wienke

Vandaag tipt Blendle dit advies uit Trouw.

Lees ook
Vala (35) uit kritiek op moderne opvoeding: ‘Ouders creëren verwende nesten’

Geen uitknop
Een wanhopige vader mailt Trouw met zijn probleem: zijn dochtertje van anderhalf is een modelkind. Op één dingetje na. Als ze iets tegenkomt dat haar niet zint, slaat haar humeur om en zet ze het op een huilen. ‘Eigenlijk is krijsen een betere omschrijving.’ Het gebeurt in alle mogelijke situaties, en haar ouders hebben alles geprobeerd. Afleiden, troosten, laten uithuilen. Niets lijkt te werken.

Niet streng zijn
‘Wees niet te hard en laat het kind niet alleen’, adviseren psychologen. Zeker bij zulke jonge kinderen is het belangrijk te onthouden dat hun hersenen emoties nog niet kunnen beheersen; ze raken helemaal overspoeld. En zeggen wat er aan de hand is, kunnen ze niet. Dit is de enige taal die ze hebben. Dus dan maar laten uithuilen, troosten, op schoot nemen.

Behalve bij een peuterpuber
Een kind kan ook last van ‘peuterpuberteit’ hebben. Dan wordt je als ouder getest, want het kind ontdekt zichzelf als individu. Indien je gemanipuleerd wordt door je kind, moet je niet voor de lieve aanpak gaan. ‘Voet bij stuk houden, niet toegeven.’ Voor de arme zielen die gewoon worstelen met hun emoties: als ze drie zijn, krijgen ze die beter onder controle. Sterkte tot die tijd, ouders.

Lees het hele artikel uit Trouw via Blendle (€).

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | KINDEREN | BLENDLE TIPT

Bron: Trouw | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser