Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

blendle tipt

Wordt alcoholvrij straks de norm? Wen maar vast aan een wijnloos bestaan

Wordt alcoholvrij straks de norm? Wen maar vast aan een wijnloos bestaan

Door talloze waarschuwingscampagnes en maatregelen is het aantal rokers drastisch verminderd. ‘HP/De Tijd’ onderzocht of na sigaretten nu ook de alcoholische dranken van tafel verdwijnen. 

| Marlie van Zoggel

Mogen we nog drinken, en hoe lang nog? Dat vraagt journalist Bert Nijmeijer zich af.

Lees ook
Leef je minder lang door het drinken van alcohol? Nee joh, zegt dit onderzoek

De lol eraf

Kranten en tijdschriften staan de laatste tijd vol met verhalen van mensen (meestal vrouwen) die helemaal gestopt zijn met drinken, wat hun leven op allerlei positieve manieren veranderde. Ook wetenschappers zijn het steeds meer eens: drinken is slecht voor je. Zelfs al houd je het bij een minimale hoeveelheid. Door al deze berichten gaat de lol van het drinken er een beetje af, zo betoogt Nijmeijer in zijn stuk.

Van vier glazen per dag naar nul

In 1986 stelde Ruud Hermus, hoogleraar voedingsleer in Maastricht en directeur van TNO-instituut Toxicologie en Voeding dat matig alcoholgebruik – maximaal vier glazen per dag – goed is voor de gezondheid en de kans op een hartinfarct verlagen. Maar dat was toen. In 2007 vond diezelfde hoogleraar twee drankjes voor vrouwen en drie voor mannen nog altijd geen bezwaar, ondanks dat de gezondheidsraad een glaasje minder adviseerde. Inmiddels wijst het alcoholadvies zonder haperen naar nul, schrijft Nijmeijer.

Iedere slok een probeempje

Zou het zo raar zijn, een alcoholvrije samenleving? Het is nog niet zo lang geleden dat roken in de trein, vliegtuig of op kantoor de normaalste zaak van de wereld was. Inmiddels kent iedereen de gezondheidrisico’s die roken met zich meebrengen, maar als we het hebben over negatieve gevolgen van drank, praten we toch vooral over misbruik. Over excessief drinken. Niet over mensen die thuis een goed glas inschenken. Dat noemen of noemden we altijd ‘genieten’, al wordt dat volgens de auteur voor bewuste drinkers nu steeds lastiger. ‘Elke slok wordt een probleempje.’

Een verbod gaat te ver

‘Als je echt gezond wilt leven, hoort alcohol daar niet bij. Maar het is lastig om altijd voor gezond te kiezen. We moeten proberen om de alcoholconsumptie van jongeren naar beneden te krijgen’, betoogt Ellen Kampman, hoogleraar voeding en ziekte in Wageningen in het artikel. ‘Alcohol is kankerverwekkend.’ Maar de meeste experts die Nijmeijer spreekt vinden een verbod op alcoholische dranken te ver gaan. Nog wel tenminste. En daar kan de journalist zich prima in vinden. Hij is na het schrijven van dit lange artikel namelijk wel toe aan een borrel.

Lees het hele artikel van HP/De Tijd hier via Blendle (€). 

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | GEZOND | LIFESTYLE | BLENDLE TIPT

Bron: HP/De tijd | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer blendle tipt

Lees dit ook even

Please update your browser