nieuws

Binnenkort piepjonge buschauffeurs achter het stuur

Binnenkort piepjonge buschauffeurs achter het stuur

De leeftijdsgrens voor buschauffeurs gaat definitief omlaag naar achttien jaar. De maatregel moet een dreigend tekort aan buschauffeurs tegen gaan.

| Eva Bongers

Nu is het zo dat je – afhankelijk van de situatie –  tussen de 21 en 24 moet zijn om een busrijbewijs te halen.

Lees ook
Buschauffeur zet bus aan de kant om veters oude man te strikken

Betere aansluiting
De ministerraad heeft vandaag ingestemd met een voorstel voor de leeftijdsverlaging van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur. De verlaging zorgt er volgens het kabinet voor dat de vervolgopleiding van jongeren die buschauffeur willen worden beter aansluit op de middelbare school.

Vakbekwaam
De stap volgt op een jarenlang experiment met een verlaging van de leeftijdsgrens, wat volgens het kabinet een succes was. De minimumleeftijd varieerde in de proef (tussen 2011 en 2017) van achttien tot twintig jaar. Vakbekwame chauffeurs van achttien jaar mochten onder meer rijden op stads- en streekbussen. Voor chauffeurs op touringcars zonder een vast rooster was dat twintig jaar.

Dreigend tekort
Dat er dringend nieuwe buschauffeurs nodig zijn, blijkt wel uit de cijfers van het CBS. Het aantal bezitters van een busrijbewijs is de afgelopen drie jaar met 14,5 procent afgenomen. Bovendien gaan de aankomende jaren gaan veel chauffeurs met pensioen.

 

NIEUWS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser