nieuws

Bijzonder portret: vrijwilliger Els (70) staat mensen bij in hun laatste levensfase

Documentairemaker Michiel van Erp maakte een indringende documentaire over het leven van vrijwilligers. Onder meer Els Brussee, die terminale mensen bijstaat, vertelt haar bijzondere verhaal.

| Raounak Khaddari

Els is vrijwilliger bij Stichting Terminale Zorg.

Lees ook
Kabinet Rutte III krijgt steeds meer vorm: deze namen lekten al uit

Documentaire
In de documentaire Leve de Vrijwilliger, die vanavond ter ere van Nationale Vrijwilligersdag wordt uitgezonden op NPO1, toont documentairemaker het bijzondere leven van vrijwilligers. Allemaal dragen ze geheel belangeloos bij aan onze samenleving.

Stervensbegeleiding
Ook de zeventigjarige Els. Zij heeft jaren in de wijkzorg gewerkt voor ze als vrijwilliger bij Stichting Terminale Zorg begon. Voordat ze daar mensen in hun laatste levensfase mocht begeleiden, heeft ze eerst een opleiding gevolgd. Aan tafel bij het televisieprogramma Jinek vertelde ze gisteravond dat ze soms mensen in hun laatste maanden bijstaat, soms blijken dat slechts weken te zijn. “Het is ook een ondersteuning voor de mantelzorger, want die hebben het best zwaar”.

Intieme band
In de documentaire is te zien hoe Brussee op bewonderingswaarde wijze de terminale Yvonne bijstaat. Yvonne heeft alvleesklierkanker en “is heel bang om alleen te zijn.” In een bijzonder fragment, waarin beide vrouwen een sigaret opsteken, geeft de zieke Yvonne toe dat ze het werk van Els bijzonder vindt: “Het is eigenlijk continu afscheid nemen”. De vrijwilligster kan alleen maar met “ja” reageren. De band die de twee opbouwen is zo intiem dat Els ook besluit te spreken op de begrafenis van Yvonne.

De documentaire is vanavond te zien om 21.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

VIDEO'S | NIEUWS | TV

Bron: Documentaire 'Leve de Vrijwilliger' | Foto: Still docu

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser