Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Gewapende bewaker van school in Parkland hád kunnen ingrijpen, maar deed dat niet

Vorige week werd Amerika opgeschrikt door wéér een dodelijke schietpartij op een school in Florida. Uit beelden blijkt dat een bewaker in had kunnen grijpen, maar dat niet heeft gedaan. Nu neemt de man ontslag.

| Justine Wouterson

De bewaker was gewapend en had de mogelijkheid om de schutter uit te schakelen. In plaats daarvan besloot hij buiten te blijven wachten op versterking. Er kwamen zeventien mensen om het leven.

Lees ook
Trump stelt voor leraren wapens te geven om schietpartijen op scholen te voorkomen

Wordt vervolgd…?

De bewaker van de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland nam na het uitkomen van dit nieuws ontslag, zo liet sheriff Scott Israel van Broward County weten. Israel stelde de man eerder op non-actief, maar wilde niet zeggen of hij ook vervolgd zal worden.

Al snel ter plaatse

Tijdens een persconferentie maakte de sheriff de schorsing bekend. Op videobeelden gemaakt rond de school tijdens de schietpartij was te zien wat de bewaker deed terwijl er binnen een bloedbad werd aangericht. “Wat ik zag was dat de agent arriveerde aan de westkant van gebouw 12, zijn positie innam, maar nooit naar binnen ging”, aldus de sheriff.

‘Hij had naar binnen moeten gaan’

Volgens Israel duurde het bloedbad dat Cruz binnen aanrichtte zes minuten. De bewaker arriveerde negentig seconden nadat de schutter de eerste schoten had afgevuurd bij het gebouw, maar wachtte vervolgens ruim vier minuten buiten. “Hij had naar binnen moeten gaan, de schutter moeten confronteren en hem moeten doden”, aldus het antwoord van de sheriff op de vraag wat de bewaker had kunnen doen.

‘Al 23 meldingen over familie schutter sinds 2008’

Ook is de sheriff een onderzoek begonnen naar twee agenten die in het verleden al vaker met de schutter en diens broer te maken hadden. Onderzocht wordt of ze meer hadden kunnen of moeten doen. Sinds 2008 kreeg het kantoor van de sheriff 23 meldingen binnen over de schutter of zijn broer.

VIDEO'S | NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser