nieuws

Beveiligingsexperts: 'Nederlands verkiezingssysteem eenvoudig te hacken'

Beveiligingsexperts: 'Nederlands verkiezingssysteem eenvoudig te hacken'

We stemmen al jaren met een rood potlood. Maar achter de schermen worden stemmen geteld met software. Volgens kenners is deze software onveilig.

| Steve van Velzen

Dat meldt RTLNieuws vandaag.

Lees ook
Amerika-kenner: ‘Trump wil dat iedereen bij aankomst zijn telefoon laat doorlichten’

Kwetsbaar
Al sinds 2009 worden stemmen met deze onveilige software geteld. Dat maakt het stemproces in Nederland erg kwetsbaar. “De Chinezen en Russen kunnen eenvoudig met de uitslag rommelen”, zegt hacker Rop Gonggrijp tegen RTLNieuws.

Geschokt
RTLNieuws heeft de software aan verschillende kenners voorgelegd en stuk voor stuk reageren zij geschokt: “De gemiddelde iPad is beter beveiligd dan het Nederlandse verkiezingssysteem.” Het grootste probleem met het programma is dat er geen eisen worden gesteld aan de computer waar de software op draait. Het programma werkt dus ook op computers met een sterk verouderd besturingssysteem – en die zijn erg makkelijk te kraken.

Onderzoek
Wie eenmaal ingebroken heeft in de software die stemmen telt, kan de resultaten aanpassen. De Kiesraad, die in Nederland het stemproces overziet, heeft gezegd een onderzoek in te stellen naar aanleiding van de onthullingen van RTLNieuws.

NIEUWS

Bron: RTLNieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser