Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

bekend

Deze column van Roos Schlikker over haar overleden moeder grijpt je naar de strot

Deze column van Roos Schlikker over haar overleden moeder grijpt je naar de strot

Columnist Roos Schlikker verloor haar moeder in augustus dit jaar na een ernstige val van de trap. Voor ‘Het Parool’ schreef ze zaterdag een indrukwekkende column. 

| Malu Pesulima

‘Het is koud in de tuin, ik warm mijn handen in de zakken van haar jas die ik al maanden draag en speel met het tandenstokertje dat ik erin aantrof’, schrijft ze.

Lees ook
Toen moeder van Roos Schlikker van de trap viel, moest vader mee naar het bureau

‘Onzin, mijn moeder kon niet koken’
Hoe Roos in de tuin terecht is gekomen, weet ze niet: ze kent het huis niet en haar hoofd draait als een wasmachine: ‘Virus aan je evenwichtsorgaan, zei de huisarts. ‘Tien jaar geleden had ik het ook. Als een verwaarloosde schurfthond denk ik zieligjes: toen kon mijn moeder nog soep voor me maken. Onzin. Mijn moeder kon niet koken. Bovendien raakte ze destijds dusdanig van de rel door mijn ziekte, dat ze uren naast mijn bed zat te huilen.’

Pan bouillon
Dit nam de columnist haar moeder lange tijd kwalijk, want kon het eens één keer niet over haar gaan? Roos: ‘Maar die woede ben ik al zo lang kwijt. Van mij had het nog heel lang over haar mogen gaan. Voor mij gaat het elke dag over haar.’ Ze schuifelt over het stenen paadje richting de achterdeur en ziet dan ineens haar moeder staan. Een pan bouillon in haar handen.

‘Ze was levensecht’
‘Dit is onmogelijk’, schrijft Roos. ‘Ze is dood. Kneiterdood. Vergaan als de zomerbladeren. Maar ik droom niet, ik ben er helemaal bij. Toch? Als ik wakker schrik, galmt het door het duister. Ze leefde. Echt. Ze was er. Levensecht.’

De hele column lees je hier.

NIEUWS | BEKEND

Bron: Het Parool | Foto: LINDA.130 / Carly Hermes

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer bekend

Lees dit ook even

Please update your browser