Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Bedrijfsarts geeft 6 tips tegen pesten op het werk

Bedrijfsarts geeft 6 tips tegen pesten op het werk

Circa 1,2 miljoen mensen zegt gepest te worden op werk. Een bizar aantal. We vroegen bedrijfsarts Marlo van den Kieboom (52) hoe je het kunt tegengaan.

| Annemarie van Ulden

Zij zegt: “Maak het bespreekbaar, dat is het allerbelangrijkst.”

Lees ook
Jan Versteegh werd als puber gepest: ‘Ik zag eruit als een pizza’

Iedere week wel iemand
Van den Kieboom krijgt als bedrijfsarts, aangesloten bij het netwerk Zorg van de Zaak, regelmatig te maken met pesten: “Ik spreek zeker iedere week wel iemand die grensoverschrijdend gedrag ervaart op werk.”

Tips aan de werknemer:

1. Trek aan de bel
“Vaak denken de pesters nog dat het lollig is, maar vindt de gepeste collega het eigenlijk al lang niet meer lollig. Trek in dat geval meteen aan de bel. Bespreek het met andere collega’s, met je leidinggevende, een vertrouwenspersoon of de bedrijfsarts.”

2. Vraag naar ‘het pestbeleid’
“Vaak wordt het pas besproken als er al iets aan de hand is, maar preventie is natuurlijk het beste. Vraag daarom eens naar het beleid van je werkgever op het gebied van grensoverschrijdend gedrag. Daar moet namelijk een beleid voor zijn en dat is goed om te weten, ook bijvoorbeeld voor het geval dat een collega wordt gepest.”

3. Zeg er wat van
“Als je ziet dat een collega wordt gepest, zeg er iets van. Tegen de pester of tegen een leidinggevende.”

Lees ook
Bedrijfsarts geeft tips voor gezonde vakantie: ‘Rust en regelmaat’

Tips aan de werkgever:

1. Maak het bespreekbaar
“Dit is echt stap 1. De werkgever moet zorgen voor een klimaat waarin pesten bespreekbaar is, hoe laagdrempeliger, hoe beter. Geef aan wat het pestprotocol is.”

2. No tolerance-beleid
“Voor pesten zou altijd een no tolerance-beleid moeten gelden. Zorg als werkgever dat je dat duidelijk uitdraagt.”

3. Zet het op de agenda
“Zet het eens in de zoveel tijd op de agenda, zoals er zoveel dingen zijn die met enige regelmaat worden besproken. Er rust een taboe op praten over pesten, maar het gebeurt heel veel op de werkvloer. Bovendien leidt het tot ziekteverzuim. Zorg dat je het voor bent als werkgever.”

NIEUWS

Bron: LINDAnieuws | Foto: Marlo van den Kieboom

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

AngeliqueAngelique

Dit is de reden dat ik al geruime tijd Ondernemingsraden train om zaken als pesten op de werkvloer, ongewenst gedrag, bespreekbaar te maken binnen bedrijven. Fijn dat het nu meer in de publiciteit komt. Hopelijk helpt dit om meer bewustzijn te creëren.

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser