Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Aziatische ouders boos om racistische lesmethode op Amsterdamse basisschool

Aziatische ouders boos om racistische lesmethode op Amsterdamse basisschool

Aziatische ouders van kinderen op basisschool Laterna Magica in Amsterdam zijn verontwaardigd. De methode die de school hanteert om hun kinderen een tweeklank aan te leren, maakt Chinezen belachelijk.

| Marloes van Wijnen

Een vader van Chinese komaf kwam daarachter en uitte zijn frustraties.

Lees ook
Fotoserie van Oprah toont hoe onze wereld eruitziet als stereotypes omgekeerd zijn

Gebaar als geheugensteuntje
De lesmethode, ontwikkeld door pedagoog José Schraven, is al meer dan vijf jaar in gebruik op basisscholen. De uitspraak van de klank ‘ng’ wordt als volgt uitgelegd: ‘Shing, shang, shong speelt ping-pong in Hong Kong.’ Als een soort van geheugensteuntje werd deze zin gekoppeld aan een gebaar: ‘het maken van spleetogen met beide wijsvingers’.

‘Racistische stereotypen’
Ja, wérd gekoppeld aan een gebaar, want na het kritiek van de vader is de basisschool gestopt met het gebruiken van de methode. Maar daarmee is volgens mediawetenschapper Reza Kartosen-Wong het probleem niet opgelost. ‘De betrokken docenten, pedagogen en onderwijskundigen hebben jarenlang met deze methode gewerkt zonder zij zélf beseften dat er sprake was van racistische stereotypen’, schrijft hij aan Het Parool.

‘Niet accepteren’
Zo geef Kartosen-Wong ook nog het voorbeeld van het liedje ‘Hankie Pankie Shanghai’, dat nog op veel scholen wordt gezongen in de klas, waarbij docenten en kinderen hetzelfde gebaar maken. ‘Daar hoor je ook niemand over, terwijl we dit van andere stereotypen niet zouden accepteren.’

NIEUWS | MEEPRATEN

Bron: Het Parool | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser