nieuws

Update: Alle slachtoffers aanslag Londen zijn moslims

Update: Alle slachtoffers aanslag Londen zijn moslims

De slachtoffers die vannacht zijn gevallen bij de aanslag bij een moskee in Londen zijn allemaal moslims.

| Martine Schut

Een woordvoerder van de politie heeft dat bekendgemaakt op een persconferentie.

Lees ook
Dader aanslag Londen is 52-jarige crimineel uit Birmingham

Verwarring
Over het motief van de dader wil hij niet speculeren. De autoriteiten beschouwen het als een terroristische aanslag, zei hij. Daarbij is één dode is gevallen en zijn tien mensen gewond geraakt. De man die bij de vermoedelijke aanslag met een bestelbusje bij een moskee zou zijn gedood, was mogelijk al voor de aanslag overleden. Dit heeft een coördinator terrorismebestrijding van de Britse politie, Neil Basu, maandag beklemtoon.

Opzet in het spel
Een blanke man zou opzettelijk zijn ingereden op moslims voor een islamitisch centrum vlakbij een moskee. Maar Basu zei maandag dat de aanval gebeurde toen er al op het trottoir een man eerste hulp kreeg en die man is helaas overleden.

Vermoorden
De 48-jarige man die maandag in Londen met een bestelbus op moslims inreed, schreeuwde volgens ooggetuigen dat hij alle moslims wilde vermoorden. Britse media meldden voorts dat ooggetuigen hem hoorden roepen, nadat hij op mensen was ingereden: “Ik heb mijn aandeel geleverd.”

Moskee
De man reed in de nacht van zondag op maandag met een bestelbus in de Londense wijk Finsbury Park in op een groep moslims die na hun ramadangebed de moskee verlieten. De dader is naar het ziekenhuis gebracht. Daar zal worden gekeken hoe het psychisch met hem gesteld is. De autoriteiten gaan uit van een terroristisch motief. De dader dreigde te worden gelyncht volgens een voorganger van de getroffen moskee, Toufik Kacimi, maar een imam uit de buurt, Mohammed Mahmoud, voorkwam de lynchpartij.

Haat
De moskee heeft in een verklaring laten weten dat de gemeenschap zich al tientallen jaren inzet voor vreedzaamheid en tolerantie in Finsbury Park. “We veroordelen elke daad van haat en deze poging onze geweldige gemeenschap te verscheuren.”

Tragisch incident
Premier Theresa May sprak in een eerste reactie van een tragisch incident op Seven Sisters Road in de noordelijke wijk Finsbury Park. Volgens haar onderzoekt de politie of het hier gaat om een “potentiële terroristische daad”. Ze heeft later in de ochtend crisisberaad belegd.

Aanval op onschuldige mensen
Burgemeester Sadiq Kahn van de metropool was een stuk stelliger in zijn reactie. “De hoofdstedelijke politie is in actie gekomen tegen een verschrikkelijke terroristische aanval op onschuldige mensen. Dit was duidelijk een opzettelijke aanval op onschuldige Londenaren, van wie velen net klaar waren met bidden in de heilige maand Ramadan.”

Londen
Ruim twee weken geleden werd Londen ook al getroffen door een aanslag met een busje. Bij de London Bridge kwamen acht mensen om.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser