nieuws

Appen op de fiets is binnenkort misschien verleden tijd: minister pleit voor app-verbod

Appen op de fiets is binnenkort misschien verleden tijd: minister pleit voor app-verbod

Appen op de fiets is binnenkort verleden tijd als het aan de minister van Infrastructuur ligt. Zij dient begin volgend jaar een wetsvoorstel in waarin ze pleit voor een verbod.

| Raounak Khaddari

Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen is het maatschappelijke draagvlak voor het verbod groot.

Lees ook
We vinden appen in de auto gevaarlijk, maar toch doen we het zelf ook

Minder verkeersslachtoffers
Een verbod op sms’en en appen op de fiets is een van de maatregelen om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen. Vorig jaar is het aantal ernstig gewonden in het verkeer namelijk gestegen met 0,5 procent tot 21.400 slachtoffers.

Andere oorzaken
Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat berichten versturen op de fiets niet het grootste gevaar is. Slechts bij 1,2 van de slachtoffers die op de eerste hulp zijn beland, is appen de (mede)oorzaak. Volgens het onderzoek is praten met een andere fietser of muziek luisteren nóg onveiliger.

Campagne
Toch dient de minister volgend jaar het wetsvoorstel is. Volgens Van Nieuwenhuizen is ook het politieke draagvlak om appen te verbieden groot, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Als de meerderheid akkoord gaat, dan zal het verbod waarschijnlijk in 2020 ingaan. In de tussentijd zit Van Nieuwenhuizen niet stil: rond de zomer begint ze ook met een campagne “die gericht is op het verstandig omgaan met de smartphone in de auto en op de fiets”, vertelt een woordvoerder van het ministerie.

Lees ook
Slim slot moet smartphonegebruik op de fiets tegengaan

Hardere aanpak
Ook automobilisten kunnen een wetswijziging verwachten. De meerderheid van de Tweede Kamer wil dat automobilisten die berichten versturen met hun telefoon tijdens het rijden harder worden aangepakt. Hoewel het voor automobilisten al bij wet is verboden om hun telefoon te gebruiken, is dat nu juridisch niet altijd makkelijk te bestrijden. Van Nieuwenhuizen gaat met haar collega’s van Justitie bespreken of appen achter het stuur voortaan onder roekeloos rijden kan worden geschaard.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser