Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Annemieke (36) werd online ongewild geconfronteerd met foto's van haar gewonde vader

Annemieke (36) werd online ongewild geconfronteerd met foto's van haar gewonde vader

Vanmorgen deelden we de oproep van een agent om als bijstander niet zomaar foto’s van slachtoffers van een ongeval op social media te delen. Voor Annemieke (36) kwam deze oproep te laat.

| Raounak Khaddari

Zij zag online hoe haar vader door ambulancepersoneel uit z’n opengeknipte auto werd getild.

Lees ook
Agent ‘boos en verdrietig’ door onbeschofte omstanders bij dodelijk ongeluk

Respect voor nabestaanden
Op Instagram vraagt jeugdagent Remy Hartog om respect te hebben voor nabestaanden en geen foto’s van slachtoffers te delen op sociale media. De agent laat weten dat hij al eens heeft meegemaakt dat kinderen online een foto zagen van hun overleden vader, nog voordat hij de kans had om het slechtnieuwsgesprek te voeren.

Afgelopen week was ik betrokken bij een melding waar een overleden persoon werd aangetroffen op straat. Om vast te stellen hoe deze persoon is komen te overlijden moet er onderzoek gedaan worden. Wat mij zeer verbaasde en waar ik echt boos om werd is het gebrek aan respect bij sommige mensen. Wij moesten veel moeite doen om te voorkomen dat de overleden persoon op de foto gezet werd of gefilmd. Naast dat wij een gedegen onderzoek willen doen naar de doodsoorzaak moeten wij de laatste tijd steeds meer voorkomen dat een overleden persoon (deels) herkenbaar op social media verschijnt. In het verleden heb ik het meegemaakt dat kinderen via social media een foto zagen van hun overleden vader voordat wij de kans hadden om een slecht nieuws gesprek te houden. Hoe zou jij het vinden om een geliefde zo op het internet tegen te komen. Besef wat voor extra leed je kan veroorzaken bij nabestaanden. Denk na over de gevolgen wat een foto of filmpje kan veroorzaken bij anderen. #respect #rtvrijnmond #hartvannederland #ad #politie #rotterdam #socialmedia

A post shared by jeugdagentRemy (@jeugdagentremy) on

Heftige beelden
Ook bij LINDA.-lezer Annemieke was het internet haar voor. Aan LINDAnieuws vertelt ze over haar vader, die een auto-ongeluk heeft gehad. “Ik wist dat mijn vader een behoorlijk heftig ongeluk had gehad en naar het AMC was vervoerd, meer niet.” Omdat Annemieke in Groningen woont, kon ze pas een dag later naar haar vader toe. “Ik kreeg toen een sms van mijn neef die vertelde dat er foto’s op internet stonden. Een regionale krant had beelden van het ongeluk op de site geplaatst. We hebben alles in geuren en kleuren kunnen zien. Ik vond het verschrikkelijk.”

Herkenbaar
“Ze hebben mijn vader herkenbaar in beeld gebracht. Ik kon zien hoe de auto was opgeknipt en hoe het ambulancepersoneel het hoofd van mijn vader vasthield. We hebben mijn vader echt herkend op die beelden, terwijl ik mijn hem zo nooit had willen zien. Ik begrijp wel dat er foto’s van een ongeluk worden gedeeld, maar maak het slachtoffer alsjeblieft onherkenbaar. Het komt zo binnen als je een dierbare zo ziet, helemaal als je zelf nog niet van alles op de hoogte bent.”

Geluk
Haar vader is gelukkig helemaal hersteld van het ongeluk. “Volgens artsen heeft-ie geluk gehad dat hij in een grote auto reed, anders had hij het wellicht niet kunnen navertellen. Maar ik vind het nog steeds verschrikkelijk van die foto’s.”

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser