Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Annemarie van Gaal onder vuur na plan om mensen in bijstand te laten sporten voor stroom

Annemarie van Gaal onder vuur na plan om mensen in bijstand te laten sporten voor stroom

Annemarie van Gaal krijgt kritiek over zich heen na een opiniestuk in ‘De Telegraaf’ over bijstandsgerechtigden. Zij stelt voor deze mensen ‘hun energierekening bij elkaar te laten sporten’.

| Boris Lemereis

Gisteravond gaf Annemarie bij RTL Summer Night nog eens tekst en uitleg.

Lees ook
Danielle Oerlemans en Annemarie van Gaal steunen SOS Kinderdorpen

Sportscholen
Het idee in het opiniestuk was, kort samengevat: geef mensen in de bijstand geen basisinkomen, maar bouw voor dat geld bijvoorbeeld sportscholen.

Stroomrekening
Annemarie schreef: ‘In deze sportschool kunnen dan alle langdurig bijstandsgerechtigden uit de gemeente gratis sporten. En nu komt het: op die apparaten wordt per persoon bijgehouden hoeveel kilowattuur je verbruikt door te fietsen, roeien of trappen. De hoeveelheid kilowattuur die de bijstandsgerechtigde bij elkaar sport, wordt door de gemeente symbolisch vertienvoudigd.’

Verzet
Het plan stuitte op bergen van verzet. Op social media vielen veel mensen over het plan, hoewel er ook steun was.

Halfslachtige idee
Annemarie blijft in RTL Summer Night bij haar punt: “Ik kan wel twintig ideeën bedenken die beter zijn dan dit halfslachtige idee met een basisinkomen. Wat ik wil aangeven, is dat een bijstandsgerechtigde zelf in beweging moet komen.” Ze vindt dat bijstandsgerechtigden via haar plan ‘aan zichzelf kunnen gaan werken’.

Niet superieur
Volgens Annemarie kan het nét dat zetje in de rug zijn. “Op een gegeven moment vergeten ze aan zichzelf te werken. Maar wat je eruit haalt, moet je er ook in stoppen.” Als Beau haar vraagt of dat idee niet nét is wat mensen irriteert aan het plan, zegt ze: “We moeten ze perspectief bieden. Ik bekommer me om deze groep. Het is niet vanuit een badinerende, superieure positie.” Zelf ziet ze de publiciteit ook niet als negatief.

Meer (gratis) journalistieke stukken? Meer achtergrond, meer verdieping? Je krijgt het met Blendle Premium. Probeer het nu een maand gratis: cadeautje van LINDAnieuws. Hebben? Klik hier.

NIEUWS | TV

Bron: Telegraaf/RTL Summer Night | Foto: LINDA.mode 10 Marco van Rijt

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser