Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Anika's man en vader van haar twee kinderen pleegde zelfmoord

Anika's man en vader van haar twee kinderen pleegde zelfmoord

Auteur Nathan Vos (46) interviewde na de zelfmoord van zijn broertje elf weduwes van andere zelfdoders. Eén van hen is Anika (36).

| Verena Verhoeven

Nathan verwerkte zijn verhaal, samen met die van de weduwes, in zijn boek ‘Man o Man’. Het boek ligt sinds afgelopen vrijdag in de winkel.

Lees ook
Cijfers CBS tonen aan: aantal zelfmoorden vorig jaar weer iets toegenomen

Twee keer zoveel
Op de dag van zijn broers overlijden, begint Nathan met schrijven en verdiept zich meer in het onderwerp. Zo komt hij erachter dat in Nederland twee keer zoveel mannen als vrouwen zelfmoord plegen. Dit is voor hem de aanleiding om het boek ‘Man o Man’ te schrijven. In zijn boek vertelt hij niet alleen het verhaal van zijn broertje, maar ook waarom mannen toch zo ‘klooien’, waarom dat gevaarlijk kan zijn en wat er aan te doen is.

Anika
Daarnaast interviewde Nathan onder anderen Anika (foto) over de zelfdoding van haar man, Clemens (37), in 2011. Anika was negentien toen ze een relatie met hem kreeg. Pas achteraf hoorde ze dat hij tijdens zijn eerdere verkering al eens met een pistool tegen zijn hoofd had gestaan, is in het boek te lezen. Hij vond de verantwoordelijkheid voor kinderen doodeng, maar toch kregen ze er twee, een meisje en een jongen, waar hij volgens Anika een hele lieve vader voor was.

Boektrailer ‘Man o Man’. Tekst gaat door onder de video.

Depressieve periodes
Achteraf gezien had Clemens depressieve periodes. Hij was perfectionistisch en praten was niet zijn ding. Hij huilde aan het einde wel veel en Anika troostte hem dan zoals ze hun kinderen troostte, maar praten was onmogelijk. Wanneer ze door hem heen probeerde te komen, kregen ze ruzie.

Bordeline
Naderhand stelde Anika met haar psycholoog een soort diagnose: borderline. Want naast zijn depressieve buien kon hij ook de clown uithangen, vertelt ze in gesprek met Nathan. Achteraf hoorde ze dat hij de laatste dag nog vrolijk naar zijn collega’s “tot morgen!” had geroepen. Die avond ging het mis. Anika vertelde aan tafel dat zij de laatste nachten slecht sliep door zijn negatieve buien en dat ze die nacht graag apart wilde slapen. Hij schoof zijn stoel naar achter en liep boos naar boven.

Lees ook
Jynthe (20) dacht aan zelfmoord: ‘Ik wilde niet dood, ik wilde dat de ellende stopte’

Wakker liggen
Het was de eerste keer in twaalf jaar dat ze niet meteen achter hem aanging, daar ligt ze nog wel eens wakker van. Na twintig minuten ging ze toch maar even kijken. En toen vond ze hem. Hij had al wel eens gezegd dat hij het ging doen, maar daar maakte hij altijd een grapje van. Achteraf had ze hem meteen naar de hulpverlening moeten slepen, vindt ze nu. Maar hij kon zó agressief worden als ze dat voorstelde.

Kinderen
Anika was toen dertig jaar, haar kinderen 2,5 en 4. Ze heeft hen verteld dat papa een sterretje aan de hemel is geworden. De oudste heeft er veel last van, de jongste had toen nog niks door en vindt dat nu ook moeilijk. Soms is Anika boos op Clemens. Dat ze nu alles, bijvoorbeeld het opvoeden van twee kinderen, alleen moet opknappen. Maar tegelijkertijd denkt ze: wat moet hij eenzaam zijn geweest. Mannen die om hulp durven vragen, zegt ze stellig, dat zijn de dapperste mannen.

Het hele verhaal van Nathan en Anika (en dat van tien anderen) is de lezen in het boek ‘Man o Man’ door Nathan Vos. De documentaire die hij hierover maakte wordt in het voorjaar van 2018 uitgezonden bij KRO-NCRV.

Zelfmoord? Praat erover. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl.

NIEUWS

Bron: 'Man o Man' door Nathan Vos | Foto: Nathan Vos

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser