Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Angelique helpt weduwen door eigen ervaringen te delen

Angelique helpt weduwen door eigen ervaringen te delen

Vandaag start Stichting de Jonge Weduwe met een bijzonder project voor jonge weduwen. Het doel is om nabestaanden te helpen weer mee te doen in de samenleving en meer begrip te creëren voor de buitenwereld.

| Tim van Erp

Het idee ontstond samen met Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ontreddering
Uit een oriënterend gesprek met de staatssecretaris kwam naar voren dat vrouwen met jonge kinderen die hun partner verliezen tegen praktische problemen aanlopen en zich vaak niet begrepen voelen door hun omgeving. Als jonge weduwe blijf je vaak ontredderd achter. De impact van het verlies is groot, zowel emotioneel als financieel.

Ervaringsdeskundigen
Het zijn vaak dit soort vrouwen die ook van onze LINDA.foundation een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De komende tijd worden vrijwilligers opgeleid die zelf ervaringsdeskundige zijn en die nabestaanden zullen begeleiden. Praktische hulp aan jonge weduwen dus. Stichting de Jonge Weduwe voert dit project in samenwerking met de gemeente Zwolle en stichting WijZ uit.

Congres
Het project wordt vandaag afgetrapt op een congres van de stichting, waar ervaringsdeskundigen, onder meer Isa Hoes, spreken onder leiding van Humberto Tan. Eén van de vrijwilligers van Stichting de Jonge Weduwe is Angelique (48), die zelf haar man verloor. LINDAnieuws sprak met haar over haar doel om haar verhaal te gebruiken om anderen te helpen.

Gestolen fiets
Het moment dat de politie aan mijn deur stond, elf jaar geleden, staat nog in mijn geheugen gegrift, zegt Angelique. De twee agenten vertelden dat haar man was overleden – een hartaanval. Ik dacht: dit kan niet kloppen. Een jaar eerder stonden er ook twee agenten aan de deur, om me vertellen dat ze een gestolen fiets hadden teruggevonden. Nu dacht ik: er kan niks aan de hand zijn.

Goedbedoeld
In de periode daarna vond Angelique, moeder van drie kinderen, veel steun bij vrienden en familie. Het huis zat vol met bezoek en iedereen hielp volop met alles. Ik vond dat ontzettend fijn. Toch konden goedbedoelde gebaren haar ook wel eens te veel worden. Veel mensen spraken me op straat aan op ongewenste momenten. Dat je met je laatste restje energie boodschappen gaat doen en iemand in de supermarkt vraagt hoe het met je is. Je kunt dan eigenlijk niet naar buiten voor afleiding.

Zonnige momentjes
Uiteindelijk is Angelique er sterker uitgekomen. Ik hecht veel meer waarde aan het leven. Het glas is nu halfvol. Dat duurde echter wel jaren. Je hebt kleine zonnige momentjes, en die worden uiteindelijk steeds groter. Ik wil nabestaanden nu helpen om de vraag ‘wat heb je nodig om overeind te blijven?’ te beantwoorden. Er komt zoveel op je af na zo’n overlijden en ik wil dat ze door de bomen het bos kunnen blijven zien.

Voor de kinderen
Zelf had Angelique graag een ‘buddy’ gehad nadat haar man overleed, en niet alleen voor zichzelf. Ook voor mijn kinderen. Mijn rol in het gezin veranderde natuurlijk en ik werd strenger. Kinderen kunnen daardoor het idee hebben dat ze hun vader zijn verloren én een deel van hun moeder. Ik zou zelf veel hebben gehad aan iemand die het geheel had kunnen overzien.

Vader- of moederdingen
Enkele adviezen wil ze alvast delen. Het is heel belangrijk om iemand die een dierbare is verloren uit te blijven nodigen voor verjaardagen en zo, ook als diegene er nog niet aan toe is om daadwerkelijk te komen. Dan weet je tenminste wel dat anderen je niet uit het oog verliezen. Voor kinderen benadrukt Angelique dat het essentieel is dat iemand vader- of moederdingen met ze blijft doen. Toen ik alleen naar mijn dochter stond te kijken op het voetbalveld, begonnen vaders om mij heen haar aan te moedigen. Dat soort gebaren zijn prachtig en heel belangrijk.

NIEUWS | INTERVIEW | MEEPRATEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Stichting De Jonge Weduwe

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

janjan

Voor inhoudelijke informatie over de pilot: http://www.steunnapartnerverlieszwolle.nl/

De Jonge WeduweDe Jonge Weduwe

Voor een impressie van de aftrap van de pilot 'Steun na Partnerverlies'(voor mannen én vrouwen), zie: https://www.facebook.com/DeJongeWeduwe/posts/1035977276454292

FloorFloor

Is dit ook voor mannen? Er zijn natuurlijk ook jonge mannen die er opeens alleen voor staan..

janjan

Hallo Floor,Jazeker, dit is voor nabestaande in het algemeen. Dus ook voor mannen die een partner verloren. Meer info vind je hier: http://www.steunnapartnerverlieszwolle.nl/

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser