Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Amerikaanse pers haalt verhaal over nieuwe ambassadeur die de Nederlandse pers niet te woord wilde staan

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra weigerde eerder deze week vragen van de Nederlandse pers te beantwoorden. Hij krijgt nu ‘tips’ vanuit het Amerikaanse ministerie. 

| Isabel Ockers

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Steve Goldstein, heeft Hoekstra verteld dat het verstandig is om persvragen gewoon te beantwoorden.

Lees ook
Nieuwsuur-correspondent verbijsterd: liegende Amerikaanse ambassadeur in bizar interview

Ontkennen
Pete Hoekstra, die sinds woensdag officieel de Amerikaanse ambassadeur in Nederland is, is niet onomstreden. Zo probeerde hij de legalisering van het homohuwelijk tegen te gaan en staat hij bekend als een tegenstander van abortus. In 2015 beweerde hij op een conferentie dat de islam Europa in chaos stort. Toen hij daar in Nieuwsuur mee geconfronteerd werd, ontkende hij die opmerkingen volledig. Vervolgens ontkende hij ook dat hij dat ontkende, waardoor hij een niet al te beste beurt maakte. Hoekstra bood daarvoor later zijn excuses aan op Twitter.

(On)juist
Toen de Nederlandse journalisten woensdag op een persconferentie op zijn opmerkingen terugkwamen, wilde Hoekstra niet reageren. Omdat de Nederlandse journalisten geen antwoorden kregen, besloten hun Amerikaanse collega’s Steve Goldstein, de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, aan z’n jasje te trekken. Ze kwamen verhaal halen over Hoekstra’s opmerkingen uit 2015 en over zijn ongepaste gedrag tijdens de persconferentie.

‘Kom er op terug’
Goldstein zei volgens The Washington Post dat Hoekstra spijt heeft van zijn foute opmerkingen. Toch wil hij niet alle opmerkingen van Hoekstra als onjuist bestempelen: “Ik kom daar nog op terug”. Wel gaf hij aan dat er door Hoekstra opmerkingen gemaakt zijn, die niet gemaakt hadden moeten worden zijn. “Deze opmerkingen passen niet bij ons ministerie, en zal je ons nooit horen zeggen.”

Pers te woord te staan
Volgens Goldstein is Hoekstra verder goed ontvangen door de Nederlandse regering, en hoopt hij nu ook dat hij goed ontvangen zal worden door de bevolking. Wel heeft hij Hoekstra geadviseerd om voortaan de pers gewoon te woord te staan: “Als de pers voor je staat, is het altijd goed om te antwoorden.”

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: The Washington Post | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser