nieuws

'Je raakt eraan gewend dat je in een rolstoel wordt buitengesloten'

'Je raakt eraan gewend dat je in een rolstoel wordt buitengesloten'

Eerder deze week was er op Twitter veel aandacht voor de actie van Tweede Kamerlid Otwin van Dijk (PvdA): hij wil dat alle openbare gebouwen en ruimtes verplicht toegankelijk worden voor mensen met een beperking.

| Malu Pesulima

De policitus kwam in het najaar met zijn voorstel tijdens een debat over ratificering van het VN-gehandicaptenverdrag. Daarover wordt morgen opnieuw in de Kamer gesproken.

‘Ik drink weinig’
Een spannend moment, vindt Amber Bindels (26) uit Tilburg. Door zuurstofgebrek tijdens haar geboorte zit ze al haar hele leven in een rolstoel. Hierdoor weet ze als geen ander hoe lastig het is om als rolstoelafhankelijke ‘normaal’ met de maatschappij te kunnen meedraaien. Zo kan ik als ik uitga niet gemakkelijk naar het toilet, met als gevolg dat ik heel weinig drink op een avond, zegt ze tegen LINDAnieuws. Lekker goedkoop, dat dan weer wel…

Treinstations
Spontaan ergens naartoe gaan, is er voor Amber ook niet bij: Slechts één op de vier treinstations is toegankelijk voor mensen in een rolstoel en op die perrons staan maar tot 23:00 uur mensen die mij kunnen helpen. Een avond goed doorzakken met vriendinnen gaat hierdoor lastig. Of ik moet een bus of taxi zien te regelen. 

Omslachtig
Zelfs naar school gaan is een hele onderneming. Mijn school ligt náást station Tilburg Universiteit, maar daar kan ik geen gebruik van maken. Ik stap dus op Tilburg Centraal uit en rijd vanaf daar naar de universiteit: heel omslachtig. Toen Amber nog een andere opleiding volgde en de bus moest nemen, is ze daar wel eens uitgezet door de chauffeur: Ik had niet ingecheckt, omdat ik er niet bij kon. Daar sta je dan buiten in de kou.

‘Er schijt aan hebben’
Voor Amber, die met haar 26 jaar middenin het leven staat, is dit allemaal best confronterend: Ik probeer er schijt aan te hebben, want ik vind dat ik alles moet kunnen doen wat ik wil doen. Maar soms móet ik bepaalde dingen wel laten. Het klinkt gek, maar je raakt er langzaam aan gewend dat je wordt buitengesloten en dat is natuurlijk niet normaal. 

‘Kleine aanpassingen’
Met de in 2015 opgerichte stichting Wij Staan Op! zet Amber zich samen met negen andere rolstoelafhankelijken in voor een toegankelijk Nederland voor iedereen. In ons manifest staan twaalf stellingen die voor ons als ervaringsdeskundigen van grote waarde zijn. Het aanpassen van openbare ruimtes hoeft niet veel te kosten: we vragen niet om de hele inboedel te veranderen, maar met kleine aanpassingen worden wij al enorm geholpen.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: Amber Bindels | Foto: Amber Bindels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Harry HadderingHarry Haddering

Open brief aan de alle Tweede Kamer ledenOp 14 januari 2016 heeft u het verdrag voor de rechten van mensen met een handicap behandeld. Ik heb gekeken, met stijgende verbazing. Ik voel mijzelf een rollende kostenpost. Zonder dat de menselijke waarden wordt meegewogen.Twee jaar geleden was de participatie nog het hoofdthema van de troonrede maar van de daadwerkelijke participatie komt naar ik vrees steeds minder terecht.Ik begrijp dat er geen blanco cheque kan worden gegeven. De VVD wil voorkomen dat ondernemers op extra kosten worden gezet, men vind dit onverantwoord beleid. Ik vraag me dan af waarom dit wel wordt gedaan voor bijvoorbeeld brand veiligheid, een restaurant met een rieten dak moet ook voldoende aan brandveiligheidsnormen. Dan zegt er niemand;"het is uw vrije keuze om hier te gaan zitten onder het rieten dak."Nee ondernemers moeten voldoen aan brand veiligheid en aan de Arbo normen maar toegankelijkheid lijkt geen maatstaf voor Nederland.Mensen met een handicap zijn onvoldoende zichtbaar in onze maatschappij, en hoewel heel veel programma's aandacht besteden aan het feit dat iemand rond de jaarwisseling onvoldoende geld had staan op zijn rekening voor de Postcodeloterij, ben ik bang dat dit onderwerp maar zeer beperkt aandacht zal krijgen in de landelijke media.

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser