Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

wendy van poorten

Wendy: ‘Waarom krijg je geen vrije dag als je huisdier is overleden?’

Wendy: ‘Waarom krijg je geen vrije dag als je huisdier is overleden?’

Wendy van Poorten schrijft over wat haar opvalt in het nieuws. In deze column heeft ze het over het ontbreken van buitengewoon verlof bij het overlijden van huisdieren.

| Wendy van Poorten

Deze week was in het nieuws dat er weinig begrip is voor mensen die rouwen om hun huisdier. Met name werkgevers zal het worst wezen dat Fikkie of Minoes er niet meer is.

Lees ook
10 x monumentjes voor jullie overleden huisdieren

Er wordt vaak een beetje gekscherend gedaan over de band die mensen met hun huisdier hebben. Maar potdikkie: ik moet al janken als ik er alleen maar over nadenk dat Vespa (mijn zwarte kat) misschien ooit een keertje doodgaat. Ik kan me niet voorstellen dat ik die dag gewoon mijn laptop openklap en aan het werk ga – vermoedelijk lig ik met ontstoken traanbuizen tussen een berg volgesnoten tissues. “Het is onverdraaglijk,” schreef Georgina Verbaan in een prachtige column over het verlies van haar kat Dr. Laurens. Dan kun je ons gekke kattenvrouwtjes vinden; je kunt ook proberen te begrijpen hoeveel liefde we voor onze beessies voelen.

In de Wet Arbeid en Zorg zijn verschillende verlofmogelijkheden opgenomen, zoals zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en calamiteitenverlof. Alle andere vormen van verlof heten ‘buitengewoon’ of ‘bijzonder’ verlof, en worden per cao geregeld. Ik heb er even wat cao’s op nageslagen, maar nergens vind ik iets over verlof bij het overlijden van je huisdier – zelfs niet in de cao Dierenartspraktijken en de cao Dierenspeciaalzaken. Terwijl je toch zou zeggen dat dat bij uitstek de branches zijn waarin ze het begrijpen.

In veel cao’s krijg je wel een dag vrij om de begrafenis van een oom of tante te bezoeken. En dat leidt tot de wonderlijke situatie dat je dus zonder probleem met buitengewoon verlof mag vanwege het overlijden van iemand die je in de afgelopen vijftien jaar misschien vier keer even hebt gesproken op een familieverjaardag, maar een vrije dag moet opnemen als je pluizenbol zijn of haar laatste adem heeft uitgeblazen. Terwijl je daar elke dag mee knuffelde en lief en leed mee deelde.

Lees ook
Wendy over seksuele intimidatie: ‘Hou verdomme je pik in je broek’

Ik snap dat het lastig is om zoiets te reguleren. Want moet je dan ook vrij krijgen als je gestreepte grasmuis overlijdt? En je wandelende tak? (Ik ben zelf minstens drie dagen van slag geweest toen ik mijn lievelingsgoudvis half aangevreten door overenthousiaste waterslakken in m’n aquariumpje aantrof.) En een paard? Dat is officieel geen huisdier. Maar er zijn veel mensen die meer tijd met hun ros doorbrengen dan met hun broer of zus. Bovendien: een paardencrematie heb je minder snel geregeld dan een gat in de achtertuin voor je dwerghamster.

Misschien is een ‘officieel’ verlof in een cao geen oplossing. Maar het zou fijn zijn als werkgevers op de een of andere manier wel een beetje begrip zouden tonen, in plaats van ‘maar je bent niet ziek’ zouden roepen. Er zou best een specifieke afspraak gemaakt kunnen worden. Wat het is cru dat je een vakantiedag moet inleveren, terwijl er even geen zon in je leven te zien is. Natuurlijk, het kost geld als iemand er niet is. Maar feit is dat de emotionele band met je golden retriever soms veel verder gaat dan die met oom Jaap – terwijl je voor zijn begrafenis wél vrij krijgt.

wendy

Wendy van Poorten (1983) is freelance journalist en eindredacteur. Voor LINDAnieuws schrijft ze elke week een column over nieuws waar ze graag nog even iets over wil zeggen.

NIEUWS | DIEREN | COLUMNS | WENDY VAN POORTEN

Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer wendy van poorten

Lees dit ook even

Please update your browser