wendy van poorten

Columnist Wendy: 'Ik krijg jeuk als mannen zich met mijn baarmoeder bemoeien'

Columnist Wendy: 'Ik krijg jeuk als mannen zich met mijn baarmoeder bemoeien'

Wendy van Poorten schrijft over wat haar opvalt in het nieuws. In deze nieuwe column heeft ze het over de man die aandacht vraagt voor het ‘menstruatieverlof’.

| Wendy van Poorten

Het AD publiceerde gisteren een interview met Peter de Vroed. Tijdens het lezen heb ik mijn benen strak over elkaar heen geslagen, omdat ik er zeker van wilde zijn dat mijn baarmoeder er niets van mee zou krijgen.

Lees ook
‘Geef vrouwen vrij als ze ongesteld zijn’

Peter probeert namelijk ‘het menstruatieverlof’ op de kaart te zetten. Hij heeft daarnaast ook een website, een boek, workshops-op-maat én een apparaat waarmee hij bij mannen menstruatiepijn kan simuleren, zoals hij eerder deed bij Humberto Tan. Voor zover ik heb kunnen achterhalen, heeft hij nog geen Instagramaccount. Maar ik kan me voorstellen dat hij de foto bij het krantenartikel – waarop hij lachend de camera inkijkt en tampons de lucht in gooit – anders graag daarop had gedeeld.

Ik krijg altijd een beetje jeuk van mannen die zich ongevraagd met het vrouwelijk voortplantingsstelsel bemoeien. Drie maanden geleden had ik dat ook, met Donald Trump. Hij ondertekende toen – omringd door mannen – een executive order dat inhield dat organisaties wereldwijd niet meer op zijn steun hoefden te rekenen als ze over abortus repten. Geen baarmoeder, geen mening, zo klonk het op Twitter. Maar toen was het al te laat.

Mannelijke gynaecologen vind ik trouwens ook ingewikkeld. Natuurlijk zijn ze net zo bekwaam als hun vrouwelijke collega’s. Maar terwijl ze de eendenbek naar binnen schuiven, zeggen ze wel droogjes: “Dit kan even een beetje pijn doen.” Dan wil ik heel hard schreeuwen: “Jij hebt geen idee, jij hebt geen vagina!” Dat doe ik natuurlijk niet, want ik ben bang voor die eendenbek. Straks klapt hij het ding open alsof het een heggenschaar is.

Lees ook
Dr. Bertho, gynaecoloog, vertelt je alles over bloedverlies

En gisteren was daar dus ineens Peter en zijn roep om het menstruatieverlof in te voeren. Peter is geen gynaecoloog. Peter is een Menstruatieman. Hij heeft éígen onderzoek gedaan. Daaruit volgt dat 94 procent van de vrouwen last heeft van haar menstruatie. (Ik kan me niet voorstellen dat die andere zes procent het bloed breed lachend langs haar benen laat stromen, maar soit.) En dus zouden we iedere maand een paar dagen rust moeten krijgen. Menstruatieverlof. Want dan zijn we volgens Peter “de rest van de maand oneindig veel krachtiger en sterker.”

Hoe fantastisch het me ook lijkt om betaald op de bank te blijven liggen en chocola te eten: ik zie het niet gebeuren dat vrouwen hun baas elke maand een mailtje sturen dat het weer zover is. (Dat rode vlaggetje zou dan overigens wél weer een leuke nieuwe functie krijgen.) Je ‘gewoon’ ziek melden of thuiswerken is een reeds bestaande en prima optie voor als je écht ergens last van hebt, daar is geen menstruatieverlof voor nodig. En als de nobele strijder iemand zonder baarmoeder is, denk ik dat het met de urgentie ook wel meevalt.

wendy-van-poorten-ln3

Wendy van Poorten (1983) is freelance journalist en eindredacteur. Voor LINDAnieuws schrijft ze elke week een column over nieuws waar ze graag nog even iets over wil zeggen.

NIEUWS | COLUMNS | WENDY VAN POORTEN

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer wendy van poorten

Lees dit ook even

Please update your browser