Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

columns

Gay en gevlucht: de Syrische Hazem (35) schreef dit ontroerende stuk

Gay en gevlucht: de Syrische Hazem (35) schreef dit ontroerende stuk

Journalist Hazem Darwiesh (foto) vluchtte uit Aleppo, via Turkije, naar Nederland. Niet alleen vanwege de oorlog. Ook omdat hij homoseksueel is.

| Hazem Darwiesh

Voor LINDAnieuws en ter ere van de tiende L’HOMO., die nu in de winkel ligt, schreef hij een prachtige column.

Lees ook
Hazem (35) is vluchteling en homo: ‘In Syrië was ik constant op mijn hoede’

Mijn oom ligt nu onder de grond. Hij stierf in de oorlog door een verdwaalde kogel. Mijn angst voor zijn ‘kogel’ verdreef mij van diezelfde grond.

Als ik op een zonnige namiddag in Zwolle wandel, en naar de klimrozen tegen de muren kijk, denk ik terug aan de klimroos in mijn oma’s tuin in Aleppo. Ze hebben dezelfde kleur en geur. Ik herinner mij ook mijn oom en de puber die ik was. Die puber bewonderde de rozen en zag hoe meisjes een bloem ervan afplukten en achter hun oor staken. Op een dag stak ook ik een roos achter mijn oor. Mijn oom zag het en werd ontzettend boos. Hij greep de roos, smeet hem op de grond en riep: “Dat is voor meisjes. Jij bent een man.”

Ben ik een man? Wat voel ik dan? Ik verlang ernaar om dichtbij een man te zijn. Ik verlang ernaar een roos achter mijn oor te steken.

De puber die ik toen was kon deze vragen niet stellen. Hij keek naar de kapotte bloem op de grond, maar durfde niet in de boze ogen van zijn oom te kijken. Vanaf dat moment was het moeilijk om mannen recht in de ogen te kijken. Uit vrees dat ze zouden zien dat de puber een roos achter zijn oor wilde dragen.

De puber trok zich steeds verder terug. Hij dacht na over wat hij was. Toen hij later een woord voor zijn identiteit had gevonden, hoorde hij dat mensen zoals hij verdoemd zijn. Dus moest hij zichzelf beschermen: op school, op de universiteit en later op zijn werk. Hij zocht naar mensen met dezelfde identiteit, maar vond die niet.

Later, via sociale media, ontmoette hij andere homo’s. Hij beleefde vernederende ervaringen die alles nog erger maakten. Dat, en de dagelijkse ondervragingen van zijn familie die hem strikt in de gaten hield, deed hem dieper in zichzelf terugtrekken.

De puber werd volwassen, de angst bleef. Toen alles steeds moeilijker werd, en uiteindelijk niets meer kon, nam hij een klein tasje en ontsnapte. Zijn ogen nog steeds op de grond gericht; het beeld van de klimroos in zijn hoofd.

LINDAnieuws sprak Hazem over zijn ervaringen als homo in Aleppo en als vluchteling in Nederland. Het hele interview lees je hier.

Lees ook
Belgisch homostel mishandeld door onderburen ‘terwijl hele straat erbij stond’

L’HOMO. zit nu ook op Instagram. Volg @lhomo voor het laatste gay nieuws, goeie verhalen en heel veel mooie mannen. L’HOMO. bestellen? Dat kan hier.

NIEUWS | L'HOMO. | SYRIE | COLUMNS

Bron: LINDAnieuws | Foto: Hazem Darwiesh

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer columns

Lees dit ook even

Please update your browser