Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Tim moet wat kwijt

Waarom Miley Cyrus' huwelijk met Liam Hemsworth ook bekrompen reacties oproept

Waarom Miley Cyrus' huwelijk met Liam Hemsworth ook bekrompen reacties oproept

Zangeres Miley Cyrus is, naar het lijkt deze kerstdagen, getrouwd met Liam Hemsworth. Naast felicitaties ontvangt de 26-jarige ook talloze andere lief bedoelde opmerkingen.

| Tim van Erp

Goedbedoeld als die mogen zijn, ze zijn ook behoorlijk bekrompen, zo betoogt LINDAnieuws-redacteur Tim (29).

Disney-ster

Grote kans dat je Miley Cyrus kent als die zangeres die ooit als kindster te zien was in Disney-show Hannah Montana en op twintigjarige leeftijd naakt op een sloopkogel rondslingerde in een controversiële videoclip. Een duidelijke – en geslaagde – poging om dat Disney-imago van zich af te schudden, maar voor menig muziekfan en criticus reden om aan te nemen dat ze gek geworden was.

Transitie

De transitie behelsde iets meer dan van-Disney-naar-naakt-in-clips. In haar Hannah Montana-tijd – Miley speelde de rol van dertien- tot achttienjarige leeftijd – brengt zij ook meerdere albums uit, voornamelijk met een poprock-geluid en met enkele bekende hits zoals The Climb en Party in the U.S.A. (die laatste kun je waarschijnlijk zelfs meezingen). In 2010 probeert zij met het nummer en gelijknamige album Can’t Be Tamed al een volwassener pad in te slaan, maar dat levert niet het gehoopte succes op.

Controversiële hits

Hoe anders is dat in 2013. Met eerst We Can’t Stop en vervolgens Wrecking Ball scoort Miley twee joekels van hits. Beide nummers en clips gaan vergezeld van de nodige controverse. In de tekst van We Can’t Stop verwijst Miley naar het gebruik van MDMA en cocaïne. De tekst van Wrecking Ball is verre van choquerend, maar over de clip praat ie-der-een in de week na release. Voor de camera van (de ook al zo omstreden) regisseur Terry Richardson neemt Miley naakt plaats op een sloopkogel. En likt ze een hamer.

We Can’t Stop:

Wrecking Ball:

Kort koppie

Zelf ziet zij deze handelingen als metafoor, maar fans, haters en critici waren het er vooral over eens dat ze – zoals menig kindster voor haar – het spoort bijster was. Haar optreden op de MTV Video Music Awards in datzelfde jaar, waarbij ze tegen de veel oudere Robin Thicke aan twerkt en herhaaldelijk haar tong uit haar mond steekt, draagt daar nógal aan bij (zie video beneden). Zelfs het afknippen van haar lange haar eerder dat jaar was voor menigeen al voldoende bewijs voor verstandsverbijstering.

Aan (en uit en weer aan) met Liam

Al in haar Disney-tijd krijgt Miley een relatie met Liam Hemsworth (28). De twee ontmoeten elkaar op de set van de film The Last Song, nu bijna tien jaar geleden, in juni 2009. Na een knipperlichtrelatie van enkele jaren kondigen zij in juni 2012 aan verloofd te zijn. Maar in september 2013 maakt de zangeres, na maanden geruchten, bekend dat het huwelijk niet doorgaat. In de jaren erna had zij een korte relatie met Patrick Schwarzenegger (de zoon van) en kwam ze uit de kast als panseksueel. In 2016 wordt, opnieuw na aanhoudende geruchten, bekend dat Miley en Liam weer terug bij elkaar zijn.

Miley en Liam in 2010:

Miley Cyrus Liam Hemsworth

Miley Cyrus getrouwd

In 2017 brengt Miley een nieuw album uit, waar ze controversiële capriolen achterwege laat en zichzelf van een country-kant laat horen. In haar clips ditmaal geen naaktheid, getwerk of gelik. Dan al concludeert menigeen dat Miley, nu ze terug is bij Liam, “zichzelf teruggevonden heeft” en “weer normaal is”. Dat patroon herhaalt zich nu bekend is dat de twee getrouwd zijn. Een willekeurige greep uit reacties onder artikelen over hun bruiloft op Facebook:

“Ik vraag me af wat hij in een gekkie als haar ziet.”

“Krijg de echte, lieve Miley Cyrus terug. Geen Wrecking Ball meer.”

“Arme Liam, ik dacht dat jij slimmer was dan dit.”

“Fijn dat ze haar leven weer op de rit heeft.”

“Ik vond Miley leuker voordat ze sletterig en goedkoop werd.”

Ook op Twitter laten mensen soortgelijke geluiden horen:

Gered

Twee kanttekeningen: verreweg de meeste reageerders feliciteren het koppel gewoon – goddank! – en er zijn ook mensen die zich opwinden over de mensen die claimen dat Liam beter zou moeten weten of Miley juist gered heeft:

Miley Cyrus getrouwd

Wereld kijkt mee

Want hoewel Miley zelf in interviews ook wel eens gezegd heeft ietwat gegeneerd terug te kijken op haar sloopkogelperiode, laten we vooral niet vergeten dat ze destijds twintig was. We hebben allemaal op jonge leeftijd gekke beslissingen gemaakt, andere fases gehad. Beslissingen en fases waardoor je jezelf juist weer beter leert kennen. Komt nog eens bij dat het bij ons alleen vrienden en familieleden zijn die ons kunnen confronteren met onze ongemakkelijke momenten van vroeger, niet de hele wereld.

Bekrompen blik

Bovendien: de bewering dat zij ‘gered’ is door Liam, is simpelweg bekrompen. ‘Een vrouw die door een rebelse fase gaat, heeft een man nodig om weer tot zichzelf te komen’, zegt die bewering. We hopen toch dat de meeste mensen er anno 2018 vertrouwen in hebben dat een vrouw dat zelf ook wel kan. (Het schijnt bovendien zelfs zo te zijn dat Liam destijds vreemd ging en Wrecking Ball over hem gaat, maar dat is nooit bevestigd.)

Lees ook
Waarom zanger Troye Sivan op zijn 23e al een onmisbaar LHBT-icoon is

Nooit ontspoord

Miley Cyrus is nooit ontspoord. Miley ging door een fase. Miley omarmde haar controversiële imago zoals Madonna dat – zij het op een latere leeftijd – jaren voor haar deed, en schudde haar kinderlijke persona van zich af zoals Britney Spears en Christina Aguilera dat begin deze eeuw ook voor elkaar kregen. Zij wist al die tijd wat ze deed, alleen zou ze het nu waarschijnlijk niet meer doen. Door welke fases ze de komende jaren ook nog mag gaan, die veranderingen ondergaat ze zelf. Met Liam aan haar zijde, maar niet dankzij hem.

NIEUWS | L'HOMO. | LINDA.MEIDEN | BEKEND | ACHTERGROND | COLUMNS | BUITENLAND | TIM MOET WAT KWIJT

Bron: LINDAnieuws/Facebook/Twitter | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Tim moet wat kwijt

Lees dit ook even

Please update your browser